Polemika naprednjaka i radikala o "progonu javnih ličnosti"

Poslanici Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke polemisali su u Skupštini i o tome gde je ko od funckionera naprednjaka sedeo na proslavi rođendana stranke u Novom Sadu, o "progonu javnih ličnosti" koje ne misle kao deo opozicije, da li vlast ima "kriminalce" u svojim redovima, kao i o zakonu i ispitivanju porekla imovine.

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković rekao je da se nastavlja linčovanje i iživljavanje dela političara iz opozicije prema javnim ličnostima koji misle drugačije od njih i na način kako to, po njegovoj oceni, uređuju Danas, NIN, N1, Vreme.

On je kazao da se predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić "iznervirao" zbog nastupa pevača Ace Lukasa na rođendanu SNS u hali "Spens" u Novom Sadu.

"Dokle ćemo trpeti crtanje mete na čelu svakoga ko se usudi da ne misli na način kao N1, Danas i ostali razni akademici, kao Dušan Teodorović", upitao je Marković.

Poslanik SRS Milorad Mirčić optužio je Markovića da želi da polarizuje političku scenu Srbije, upitavši koga više interesuju "Đilas i svi ti likovi koje nabrajate, i Bajaga".

"Bajaga peva kako ko dođe na vlast, koga sada to interesuje", upitao je Mirčić.

On je poručio Markoviću da može da doživi sličnu sudbinu kao oni što su sada "na smetlištu istorije" koji su, kako je rekao, takođe bili nadmeni i puni sebe, i primetio da je Marković poslat u četvrti red prilikom proslave naprednjaka u "Spensu" i da će, ako tako nastavi, "otići u šesti red".

Marković se složio sa Mirčićem da Đilas, Obradović, Jeremić i Obradović zaslužuju da se nađu na "smetlištu istorije", a kada je reč o četvrtom redu, poslanik SNS-a je kazao da su naprednjaci tako poslali poruku da nisu važni funkcioneri već građani.

"Nebojša Stefanović, koji je jedan od najistaknutijih funkcionera SNS-a, sedeo je na tribinama. Nama to nije važno", rekao je Marković.

Mirčić je uzvratio Markoviću tvrdnjama da pravi afere, "bavite se kriminalnim radnjama, nema šta ne radite, isto kao što su radili Đilas i ostali pojedinci iz vaših redova", pomenuvši ministarku Zoranu Mihajlović.

Marković je odbacio tvrdnje da SNS ima kriminalce u svojim redovima i poručio poslaniku radikala da podnese krivične prijave, ukoliko ima indicije ili dokaze da je neko kriminalac.

"Najlakše je reći ovaj je kriminalac, onaj je kriminalac", rekao je Marković.

"Predati dokaze o kriminalu"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je takođe poručio Mirčiću da dokaze, ukoliko ih ima, preda organima koji se bave zloupotrebama i krivičnim delima.

"Ono što ja mogu da vam kažem da je vrlo teško porediti nas sa onim kriminalcima i hohštaplerima za koje znamo šta su radili u ovoj zemlji od 2000. do 2012. godine", rekao je Đorđević.

U raspravu se uključio i Vojislav Šešelj, koji smatra da je najveća greška vlasti što je spremna da, kako navodi, i kad se nečiji kriminal potpuno ustanovi, utvrdi i dokaže, da ga na izvestan način štiti.

Lider radikala se osvrnuo i na najavu donošenja zakona o ispitivanju porekla imovine, rekavši da ova vlast nije htela da hapsi "najveće kriminalce" iz prethodnog režima i da sad polako stiže zastarelost krivičnog gonjenja.

"Ako za još nekoliko meseci ne uhapsite Mlađana Dinkića i osudite ga što je automatskim puškama upao u NBS i ukrao zlato i sa Miroljubom Labusom to prodao u svetu, oni će biti nedodirljivi", rekao je Šešelj.

Poslanik SNS-a Vladimir Orlić je istakao da postoji volja da se zakon donese i podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić zatražio da se prvo njegova imovina ispita, što znači, kako je ukazao, da SNS tome pristupa "otvorenog srca".

Šešelj smatra da treba da se krene od Tomislava Nikolića i da se ispita otkud mu, kako tvrdi, crkva u Bajčetini, veliko imanje, hacijenda, dve kuće na obali Save u Beogradu, stan na Dedinju, dva stana na Novom Beogradu.

"Istražite i ovu fondaciju Dragice Nikolić", rekao je Šešelj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи