Vlast i SRS različito o pomoći penzionerima

Poslanici Skupštine Srbije raspravaljali su o predlogu za davanje saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Repubilčkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje na osnovu koga će svi penzioneri u Srbiji, a ima ih 1.74 miliona, dobiti po 5.000 dinara jednokratne pomoći početkom novembra.

Tokom rasprave poslanik SRS-a Nemanja Šarović rekao je da se ne može govoriti o davanjima penzionerima, jer su oni to zaradili.

Šarović je od resornog ministra Zorana Đorđevića tražio da kaže koliko država duguje za šest godina penzionerima i kako će im to vratiti, sa čim se poslanici vladajuće koalicije nisu složili, navodeći da narod ne misli da im je nešto oteto.

"Penzije su od 2012 do 2018. godine povećane za 8,9 odsto, a morale su biti povećane za 32 odsto da niste doneli taj protivustavi zakon kojim ste oteli penzionerima deo penzija", rekao je Šarović tvrdeći da su na taj način penzioneri oštećeni za jednogodišnju penziju.

Šarčević je dodao i da vlast mora da kaže da li je penzija stečeno pravo ili socijana kategorija.

Prema njegovim recima, pezioneri nisu radili da bi živeli od milostinje ili od pomoći, te da država ne treba da priča o švajcarskoj formuli za penzionere već o grčkoj, koja nije izrugivanje.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da je loše što kolege iz opozicije neće da kažu, a što i penzioneri znaju, da najveći deo peznionera nije bio pogođen merama predviđenim Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

"Više od 60 odsto penzionera u Srbiji je i za vreme važenja tog Zakona primalo potpuno isti iznos penzije", rekao je Martinović, a njegov koalicioni kolega Vladimir Marinković je dodao da penzioneri sa 30.000 idu na 31.260 a njegova majka sa 35.00 na 36.890 što je veliki novac za sve starije sugrađane. I on je rekao da je najvažnije da je i povecjanje penzija rezultat i politike predsednika i Vlade Srbije.

Martinović je rekao da je penzioner status, a iznos penzije varijabilna kategorija koja se menja u zavisnosti sa ekonomskim i finansijskim prilikama.

Penzioni fondovi su, kako je naveo, ispražnjeni pre dolaska SNS na vlast, a 2012. godine bilo je novca za isplatu jedne plate zaposlenima u javnom sektoru i pola penzije posle čega bi drzava bankrotirala.

Kako se tokom rasprave najviše mogla čuti i kovanica "švajcarska formula", ministar za rad Zoran Đorđević je u jednom trenutku objasnio da se ta formula ne zove tako zbog Švajcarske, a poručio je i da je lako piričati o velikim povišicama na neralnim osnovama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво