Brisel i zvanično: Ulaskom u EU Srbija da izađe iz EAEU

Na dan kada premijerka Srbije Ana Brnabić u Moskvi potpisuje Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, iz Brisela i zvanično ukazuju da Srbija može da bude deo sporazuma sa drugim zemljama i organizacijama, sve dok ne postane članica EU.

Portparolka EU Maja Kocijančič rekla je da će na dan ulaska u EU Srbija morati da se povuče iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kocijančičeva je, početkom nedelje, u izjavi za Tanjug objasnila da EU "pažljivo prati" situaciju oko ulaska Srbije u slobodnu trgovinsku zonu sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgistanom.

Dodala je i da je EU u stalnom "političkom i trgovinskom dijalogu" sa srpskim vlastima.

"Srbija može da ulazi u sporazume sa drugim zemljama i organizacijama pre ulaska u EU. U okviru pristupnih pregovora Srbija se obavezala da će se na dan ulaska u EU povući iz svih bilateralnih trgovinskih sporazuma", naglasila je Kocijančičeva.

Objasnila je i da u pitanju nije nikakav "novi uslov" već opšte pravilo koje važi za sve zemlje kandidate koje žele članstvo u EU.

Bez obzira na ulazak Srbije na slobodno trgovinsko tržište Evroazijske unije u Briselu naglašavaju da EU i dalje ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije, sa 63 odsto ukupne trgovine uz "zadovoljavajući rast i dinamiku".

"Trgovina sa Rusijom iznosi manje od deset odsto ukupne srpske trgovine dok su evropske investicije u Srbiji deset puta veća od ruskih", navode u Evropskoj komisiji.

Iz Brisela i ovim povodom još jednom podsećaju na obavezu Srbije da se tokom pristupnih pregovora usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

broj komentara 50 pošalji komentar
(utorak, 29. okt 2019, 08:17) - SSSR [neregistrovani]

Aj zdravo EU

Mi smo konacno tamo gdje pripadamo.. Trebalo je puno ranije postic ovaj sporazum.. sa bratskom Rusijom, a u doglednoj buducnosti sa Kinom, Indijom, Brazilom i Juznom Afrikom.. ovi sto nas nece neka putuju.. ! Nek nam je sa srecon braco Srbi!

(subota, 26. okt 2019, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

Kad dobijes ultimatum

onda je 5 minuta pre 12 to moze da tumaci svako kako hoce. Ili ce ulazak u eu biti sutra ili mozda za 5-10....godina, ultimatum je odraz sopstvene snage i pritisak na protivnika. To je srbija vec vise puta iskusila i ovog puta je dosta tog kontraproduktivnog primitivizma.

(subota, 26. okt 2019, 09:06) - ss [neregistrovani]

i bez EU

i Svajcarska i Turska nisu u EU ,a ekonomski jace nego mnoge clanice . Srbija je izabrala pravi put!

(subota, 26. okt 2019, 08:49) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Znači nećete da primite Srbiju, ali čim napredujemo i nadjemo druge partnere... To vam smeta? Ma šta će nama EU... Mi trebamo vama, vi nama ne trebate kao što i vidite. Mi napredujemo, a vaša EU se raspada. Eto čak Englezi hoće da vas napuste....

(subota, 26. okt 2019, 08:34) - milan [neregistrovani]

Kobasice

Pa to se razume samo po sebi. Čim Srbija postane
punopravna članica Europske Unije, odmah će moći
da bez carina uvozi kobasice iz te ekonomske zajednice.

(subota, 26. okt 2019, 01:10) - anonymous [neregistrovani]

@sta ce nam S400?

Ti verovatno nemas ni osnovnu skolu.

(subota, 26. okt 2019, 00:01) - anonymous [neregistrovani]

Evropska Unija

Unija puca po savovima dupli standardi svugde, EU je propali projekat, zivi bili pa videli !

(petak, 25. okt 2019, 23:35) - anonymous [neregistrovani]

sta ce nam S400?

To je isto kao da smo u NATO. Drzava ce iz budzeta da izdvaja neki postotak (za NATO 2%). Znaci radi se o milionima svake godine...Mislite da ce nam Rusi nesto dati dzabe? Nemaju ni za sebe, a kamoli nama da daju!

(petak, 25. okt 2019, 23:27) - Bane [neregistrovani]

Zbog S400

Smeta im što je S400 u Srbiji...

(petak, 25. okt 2019, 23:11) - anonymous [neregistrovani]

pametno, nema šta

@Србија да уведе царину на ЕУ производе;A ko bi tu carinu plaćaoa?Naravno, građani pa u čemu bi to bila dobra stvar?Meni, ne.