Džonson: Grenel i Palmer imaju plan za KiM

Američki republikanski senator Ron Džonson tvrdi da su Beograd i Priština tražili da se SAD više angažuju u rešavanju kosovskog pitanja i navodi da specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer imaju zajednički plan za KiM, koji je primarno fokusiran na ekonomiju.

Ron Džonson, koji je i predsedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, pred kojim je u sredu održan pretres o Zapadnom Balkanu, ocenio je za Glas Amerike da kraj ove godine nije realan rok za rešavanje pitanja KiM, ističući da se čeka formiranje vlade u Prištini, i da idu izbori u Srbiji.

Naglasio je da neće da postavlja veštačke rokove i da je bolje ići "korak po korak".

"Kosovo mora da formira vladu i ne želim da postavljam veštačke rokove. I mene su i predstavnici Beograda i predstavnici Prištine pitali da li mogu više da se angažujem, oni žele da se SAD u potpunosti posvete", rekao je Džonson.

Na pitanje da li to znači da su Beograd i Priština "tražili Grenela", kazao je da su tražili od SAD da se više angažuju.

"I to bi trebalo da bude pozitivan znak što imamo specijalnog predstavnika Stejt departmenta - Palmera - i specijalnog izaslanika Bele kuće - Grenela. Čuli smo na ovom pretresu da se njih dvojica koordinišu", naveo je Džonson.

Dodaje da je razgovarao sa obojicom i da imaju neki plan, čiji je primarni fokus na ekonomskim šansama.

"Mislim da tu mogu nešto da postignu i da onda pokušaju da vrate obe strane za sto da rade zajedno, a mi da ih podržavamo", rekao je Džonson.

Istakao je i da bi "bilo lepo" da Priština ukine takse, a da Beograd prestane da radi na tome da druge zemlje povuku prizanje Kosova.

"To bi bio važan korak. Mislim da i Palmer i Grenel traže neku investiciju koja bi ohrabrila obe zemlje da sarađuju. Radimo sve što možemo kako bismo promovisali bolje ekonomske prilike i privlačenje investicija i građanima obe zemlje poslali signal da će to biti ishod uspešnog dogovora obe strane", zaključio je Džonson.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 27. okt 2019, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Poznati su nam ti planovi gospodine, ali

za srpski narod neprihvatljivi.

(petak, 25. okt 2019, 10:43) - anonymous [neregistrovani]

investicije

Ako je plan da se u Srbiju uloži više od 100 milijardi dolara koliko je bilo i uništeno tokom sankcija, bombardovanja i negativne propagande, onda se može sesti i razgovarati.

Ali ako je plan nekoliko stotina miliona dolara koji če ionako na kraju završiti u džepovima americkih kompanija onda ne treba ni razgovarati o necemu konkretno.

(petak, 25. okt 2019, 09:43) - anonymous [neregistrovani]

Znamo mi američke "investicije"

Hvala, ne treba, držte ih sebi kući.

(petak, 25. okt 2019, 09:09) - anonymous [neregistrovani]

Bilo bi dobro

Da su poneli i foto aparate kako bi mogli da se slikaju sa tim svojim planovima.

(petak, 25. okt 2019, 07:44) - Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

Kada i ako

budemo prestali da državama koje su pod pritiskom SAD priznali KiM kao državu i pogazili medjunarodno pravo objašnjavamo o čemu se stvarno radi i da je KiM AP Srbije, ako to prestanemo da radimo onda smo sami sebi gurnuli nož u ledja

(petak, 25. okt 2019, 04:29) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Рон Џонсон

Рон Џонсон, Палмер и Гренел треба да имају једно на уму а то је
Резолуција Савета безбедности Организације уједињених нација 1244.
Проблем Косова и Метохије треба да се врати у Уједињене нације.
Зашто наша влада не инсистира на то?

(petak, 25. okt 2019, 01:54) - anonymous [neregistrovani]

Obe zemlje?

Cim cujem to "obe zemlje", shvatam da mi sa Amerikancima nemamo sta da razgovaramo po pitanju juzne srpske pokrajine. Dovidjenja i prijatno do nekih boljih vremena i ljudi koji ce shvatiti da Kosovo i Metohija nisu i nikada nece biti legalna drzava u sklopu UN-a.