Poslanici o bezbednosti proizvoda

Poslanici su završili objedinjenu raspravu u načelu o izmenama i dopunama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, kao i o izmenama i dopunama Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene.Sednica Skupštine Srbije biće nastavljena sutra u 10 sati.

Poslanici su ocenili da se izmenama i dopunama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda osigurava visok nivo zaštite zdravlja i bezbednosti kupaca i ne stvaraju dodatna ograničenja u slobodi kretanja robe.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović je rekao da je cilj izmena i dopuna da se osigura visok nivo zaštite zdravlja i bezbednosti kupaca, bilo da je reč o proizvodima za ličnu upotrebu ili proizvodima koji se koriste za obavljanje nekih profesionalnih delatnosti.

Dosadašnji zakon se, podsetio je, odnosio samo na finalne proizvode, a predloženim izmenama zakona biće obuhvaćeni i proizvodi bez kojih finalni proizvodi ne mogu da funkiconišu.

Poslanica Pokreta socijalista Ana Karadžić je rekla da je bezbednost proizvoda samo jedan od brojnih zahteva koji je danas potreban kako bi se proizvođačima otvorio ulazak na tržište, kako na tržištima u svetu, tako i kod nas.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, rekla je da se tim izmenama značajno podstiče efikasnije poslovanje za naše privredne subjekte.

"Takođe, omogućava se efikasniji rad organa državne uprave, koji su do sada morali da izdaju mnogo dozvola kako bi se uvozili proizvodi, što znači da će na ovaj način biti rasterećeni ukidanjem ovih dozvola", dodala je Karadžić.

Poslanica SPS-a Snežana Paunović je rekla da se izmenama i dopunama Zakona o opštoj bezbednosti potrošača još precizinije definišu pojmovi opasnih i obmanjujućih proizvoda i propisuje zakonska obaveza proizvođačima, ali i ostalim učesnicima na tržištu da na tržište mogu stavljati isključivo proizvode bezbedne po zdravlje potrošača.

Poslanica SNS Ana Čarapić navodi da su predložene izmene i dopune zakona u funkciji usaglašavanja srpskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, odnosno ispunjavanja preuzetih obaveza i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić je rekao da će poslanici te stranke podržati predložena zakonska rešenja jer su, kako je dodao, u pitanju zakoni od neposrednog značaja za građane.

Juče su vodili objedinjenu raspravu u načelu o Predlogu zakona o poštanskim uslugama, Predlogu zakona o potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza, kao i izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti. 

Na dnevnom redu četvrte sednice drugog redovnog zasedanja je i predlog davanja saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu, koji je u dnevni red uvršćen po hitnom postupku.

Reč je o izmenama koje se donose radi isplate novčane pomoći u iznosu od 5.000 dinara svim korisnicima penzija, privremenih naknada invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, i invalidnoj deci korisnicima privremene naknade kod Fonda. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи