Đurić: Kurti političar prošlosti

Reagujući na izjavu lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbima Kurtija da je "Zajednica srpskih opština mrtva", direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je Kurtiju mrtva želja za bilo kakvim dijalogom, nazvavši ga političarem prošlosti.

Đurić je u svom saopštenju istakao da je Kurti nezainteresovan za mir i stabilnost u regionu, i bolju budućnost i albanskog i srpskog naroda.

"Nipodaštavajući Zajednicu srpskih opština, Kurti direktno nipodaštava Evropsku uniju uz čije posredovanje je postignut Briselski sporazum", dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako je podsetio, Priština punih 6,5 godina, odnosno 78 meseci, 338 nedelja ili 2371 dan, ne ispunjava obaveze preuzete briselskim dijalogom.

"Jasno je da je namera i budućih vlasti u Prištini, za koji deo međunarodne zajednice misli da su umereniji lideri okrenuti dijalogu, da nastave sa takvom neodgovornom politikom, politikom nestabilnosti i problema", naveo je Đurić.

Kako je dodao, u Kancelariji za KiM željno se iščekuje jasna ocena EU ovakvih stavova lidera kosmetskih Albanaca i pretendenta na mesto premijera privremenih prištinskih institucija o Briselskom sporazumu i obavezama preuzetim u tom procesu.

Prema njegovim rečima, Kurti takvim stavom o ZSO ponovo gazi i ignoriše i volju srpskog naroda.

"Druženjem sa njemu podobnim Srbima – Radom Trajković, Rašićem i Petrovićem, koji zajedno imaju podršku tri odsto Srba na KiM – Kurti kreira pogrešnu sliku da Srbi sa KiM ne žele ZSO", rekao je Đurić.

"To su opasne greške, koje je i Srbija činila ranijih decenija, nipodaštavajući volju građana i birajući podobne, a ne legitimne predstavnike drugog naroda za relevante sagovornike", ukazao je Đurić.

Kurti iz dana u dan, u odsustvu odgovorne politike za socio-ekonomski napredak i bolji život, pribegava istorijskom revizionizmu i šovinizmu i politici mržnje, zaključio je Đurić.

Mihajlovićeva: Nema uslova za nastavak dijaloga

Kurtijevu izjavu potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović vidi kao izgovor kako bi odložio nastavak razgovora s Beogradom.

"Zajednica srpskih opština nije nikakav srpski projekat, nego dogovor Beograda i Prištine postignut pod pokroviteljstvom Evropske unije, isto kao što je uvođenje taksi jednostrani potez Prištine koji je ceo svet osudio", rekla je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, Mihajlovićeva, istakla je da je krajnje vreme da albanski političari sa Kosova preuzmu odgovornost za potpisane sporazume Beograda i Prištine, da počnu da ih sprovode i da se vrate dijalogu.

Ocenila je i da "time što svaka nova kosovska vlada pokušava da dijalog vrati na početak, oni (kosovski Albanci) ne pokazuju da se ne slažu među sobom, već naprotiv, kontinuirano rade na tome da oteraju Srbe sa Kosova".

"Umesto da preuzme odgovornost i vrati albansku stranu dijalogu, Kurti se pravi da sve počinje od njega i da ga ne zanimaju sporazumi koje su potpisali njegovi prethodnici. To samo pokazuje da zapravo nema uslova za dijalog, jer ne postoji druga strana s kojom bi Beograd vodio razgovore", zaključila je Mihajlovićeva.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво