Radojičić za RTS: Slobodarski duh je uvek krasio Beograd

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić navodi za RTS da oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu moramo da se sećamo zbog naših predaka, ali i zbog naše dece i budućnosti. Ističe da je slobodarski duh uvek krasio srpsku prestonicu.

Zoran Radojičić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a poručio da sadašnjea, ali i buduće generacije ne smeju da zaborave  ljude koji su oslobodili Beograd.

"Ne smemo zaboraviti ljude koji su oslobodili Beograd. Beograd je, kroz istoriju, 38 puta bombardovan. Ta borba za Beograd je stalno bila aktuelna kroz istoriju", rekao je Radojičić i podsetio na znaćaj borbi u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Gradonačelnik Beograda je podsetio da je pri oslobođenju Beograda poginulo oko 3.000 članova Narodno-oslobodilačke vojske i oko 1.000 boraca Crvene armije.

"Moramo se sećati tih ljudi, taj slobodarski duh koji Beograd ima je vrlo važan. Ovaj mesec je i praznik slobode, sećamo se i Prvog i Drugog svetskog rata i svih boraca i oslobodilaca Beograda i ovo je dobra prilika da se ponovo podsetimo tih ljudi i da cenimo slobodu. Bez obzira na političke opcije i istoriju, slobodarski duh Beograda je uvek nešto najvažnije", rekao je Radojičić.

Dodaje da će do 1. novembra biti održane manifestacije koje će podsećati na slobodarske dane, izložbe, pozorišne predstave i druge manifestacije.

Govoreći o poseti Beču, pre nekoliko dana, gradonačelnik Beograda je rekao da je potpisan Sporazum o novoj petogodišnjoj saradnji, kojim su se dva grada obavezala na razmenu iskustava u obostranom interesu.

Navodi da je bečka Gradska uprava vrlo racionalna i funkcionalna i da je korišćenje novih tehnologija za racionalnije funkcionisanje grada na visokom nivou.

"Sve su to stvari o kojima želimo da razgovaramo sa njima i zajedno primenimo u Beogradu", rekao je Radojičić.

U Beogradu danas počinje i Sajam knjiga, manifestacija na koju, kako kaže gradonačelnik, možemo svi da budemo ponosni.

"Prošle godine Sajam knjiga posetilo je 200.000 ljudi", dodao je Radojićič.

Kada je reč o radovima u gradu, gradonačelnik je rekao da će Ulica 27. marta, deo od Ruzveltove do Drinčićeve, biti gotov 19. novembra, dok će pešački deo biti završen kasnije.

"U Ulici 27. marta bilo je problema, jer smo naišli na situaciju koja je bila mnogo gora nego što je iko mogao da predvidi i očekuje. Važno je da sve uradimo temeljno, da to ne ostavimo narednih decenija i novim generacijama". rekao je gradonačelnik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво