"Er Srbija" kupuje ruski "Suhoj Superdžet 100"

Srpska aviokompanija "Er Srbija" pregovara s ruskom civilnom aviokompanijom "Suhoj" o kupovini aviona "Suhoj Superdžet 100", izjavio je visoki zvaničnik ruske vlade Sergej Prihotko.

Sergej Prihotko je, uoči današnje posete Srbiji premijera Dmitrija Medvedeva, novinarima u Moskvi rekao da se razgovara i o formiranju centra za remont aviona SSJ 100 na beogradskom aerodromu, kao i o kupovini letelica MS-21, koja je u pripremnoj fazi, prenosi Tas.

Prihotko je istakao da je Rusija spremna i da bude partner Srbiji u izgradnji nuklearne elektrane, ako se ona odluči da pokrene nuklearni energetski program.

Dodao je da je Rusija spremna i da učestvuje izgradnji Centra za nuklearnu energiju, tehnologiju i inovacije, o čemu vlade dve zemlje pripremaju sporazum.

"Sporazum Srbije i Evroazijske ekonomske unije ne ugrožava EU"

Prihotko je izjavio da uspostavljanje zone slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije, o čemu će ugovor biti potpisan 25. oktobra u Moskvi, ne ugrožava interese Evropske unije.

"Sporazum o zoni slobodne trgovine između EAEU i Srbije ne ugrožava interese trećih strana, uključujući članice EU. Prema zvaničnim dokumentima EU, zemlje kandidati za članstvo mogu da imaju specijalne trgovinske odnose s drugim zemljama sve dok ne postanu članice EU", rekao je Prihotko.

Kako prenosi Tas, Prihotko je naveo da je što se tiče odnosa Srbije sa EU, za Rusiju važno da njeno približavanje članstvu u EU neće dovesti do smanjenja rusko-srpske saradnje.

Članice EAEU su članice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza - Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgistan.

EAEU takođe ima posebne ugovore o saradnji s Vijetnamom, Iranom i Kinom.

broj komentara 17 pošalji komentar
(nedelja, 20. okt 2019, 00:23) - anonymous [neregistrovani]

RE_"Kopija Boinga"?

Zna se dobro da su Ruski vojni avioni nadmocniji od Americkih ako to i nisu onda za sigurno ne zaostaju za Americkim borbenim avionima nui jedan milimetar, a ovo sve navodi na pomisao da "Putnicki Suhoj" nikako ne moze i nema potrebe da bude "Kopija Boinga",!!?

(subota, 19. okt 2019, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

@Bravo.

A sva nam deca odose na zapad da zive i rade ,kako to ,ako je tako los i zao?

(subota, 19. okt 2019, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

Kopija Boinga.

Eto sta je.

(subota, 19. okt 2019, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

Cernobilj je u proslsoti????

Pa cernobiljska katastrofa ce obiljeziti svijet i poslije nas i jos 1000 generacija poslije nasih pra pra pra pra cukun unucadi! 24 000 godina!!!

(subota, 19. okt 2019, 14:52) - anonymous [neregistrovani]

Bravo.

Bolje tako nego da budemo kontejner za otpad zapada.

(subota, 19. okt 2019, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

Re:Nuklearna energija?

A i ti još uvek živiš u prošlosti od pre 33 godine. Buuuđenjeee, sada je 2019. Usput, imam za tebe novost: Sovjetski savez više ne postoji.

(subota, 19. okt 2019, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

нуклеарне електране

У Европи их већ има 186 - од тога рецимо по 2 у Румунији и Бугарској, 1 у Словенији (на Сави), 4 у Словачкој и Мађарској, 6 у Чешкој, 58 у Француској итд. Ако их ми не будемо имали увозићемо струју од тих истих земаља а сигурно нећемо безбеднији бити.

(subota, 19. okt 2019, 14:04) - Laketic M. [neregistrovani]

Odlican potez nase aviokompanije

MS-21 je potpuno nov i moderan avion. Za kratke linije po EU i Sredozemlju idealan i rentabilan. Isplativ u svakom slucaju. Pozdravljam odluku.

(subota, 19. okt 2019, 13:18) - anonymous [neregistrovani]

Никако нуклерке

Немачка је затворила свих својих 20 нуклеарки. Где да се иселимо ако дође до акцидента? Америка и Русија су земље са великим простором а куда ћемо ми?

(subota, 19. okt 2019, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

e

Cernobilj je bila greska ljuckog faktora a ne zato sto nesto nije valjalo ili nije bilo ispravno,ne pisite gluposti...i u Japanu je ljudcki faktor presudio u Fukosimi...