Merkelova: Otvaranje pregovora za pristupanje EU ne znači i njihov uspeh

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da podržava ideju Francuske da se proces pristupanja EU učini transparentnijim, ali i reverzibilnim.

"Izražena je želja, pogotovo od strane Francuske, koju sam podržala, da procedure budu transprentnije, a da početak pregovora automatski ne znači i njihov uspešan završetak. Radiću na tome u narednom periodu", poručila je Merkelova.

Angela Merkel je na kraju samita u Briselu izrazila žaljenje što nije bilo konsenzusa među liderima EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Nemačka smatra da je uz ispunjavanje određenih uslova moglo da dođe do otvaranja pregovora, ali nije bilo jedinstvenog stava o tome. Vratićemo se na ovo pitanje pre samita o Zapadnom Balkanu 2020. godine", poručila je Merkelova.

Angela Merkel nakon samita lidera EU u Briselu kaže da nije tajna da su tokom rasprave o proširenju Francuska, Holandija i Danska imali rezervu prema daljim koracima Skoplja i Tirane.

Ocenila je da Evropska unija sada mora da blisko i snažno radi sa zemljama u regionu kako bi što je moguće više ublažila udarac ovakve odluke.

"Razočaranja će, svakako, biti", zaključila je nemačka kancelarka.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 19. okt 2019, 09:18) - anonymous [neregistrovani]

Znamo gospodjo,znamo

Turci otvorili pregovore pre 40-50 godina...mi jos kada... ihaha, tako da smo upoznati sa ucenjivackim kapacitetima EU. Nista novo za nas.