Počele javne rasprave o izmenama zakona za unapređenje izbornog procesa

Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je u Beogradu.

Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP), a koja je formirana 30. septembra odlukom Vlade.

Radna grupa je u saradnji sa nadležnim ministarstvima izradila predloge izmena tri zakona, a javna rasprava pokrenuta je sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, Vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva, saopšteno je iz pres-službe Vlade.

Kako se ističe u saopštenju, Vlada Srbije nastoji da poput današnjeg i svi budući okrugli stolovi proteknu u atmosferi otvorenog i konstruktivnog dijaloga, jer je upravo u interesu Vlade da se na kraju dana dođe do konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga koji će u skorijoj budućnosti postati zakoni, a koji će učiniti finansiranje političkih aktivnosti transparentnim, rad Agencije za borbu protiv korupcije aktivnijim i proaktivnijim, a javna preduzeća politički neutralnim.

Mišljenja koja su izneta tokom današnje javne rasprave biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu.

U saopštenju se navodi da današnja javna rasprava samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine.

"Vlada Srbije je trajno opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent", naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogu se informisati o radu radne grupe na sajtu Vlade Srbije.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво