Hladan tuš za Severnu Makedoniju i Albaniju od EU, dobri odnosi sa Francuskom mogu pomoći Srbiji

Severna Makedonija i Albanija su treći put u poslednjih 15 meseci ostale bez zelenog svetla za početak pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Francuska se založila za reformu procesa proširenja i reviziju kompletne metodologije ovog procesa. Srbija nije bila tema sastanka, ali dobri odnosi sa Francuskom mogu biti od pomoći u daljim pregovorima.

Uprkos tome što se većina evropskih zemalja složila da Severna Makedonija i Albanija otvore pregovore, to se nije desilo. Ocenjeno je da ipak nisu spremne i to će biti na dnevnom redu i Samita evropskih lidera u četvrtak ili petak u Briselu.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije ocenjuje to kao hladan tuš za dve zemlje, ali i da Evropska unija na neki način gubi kredibilitet u pretpristupnim pregovorima sa državama sa Balkana.

"Severnoj Makedoniji je obećano da će, u slučaju da potpiše sporazum sa Grčkom, biti otvoreni pregovori. Oni su čak promenili i ime i sad od toga izgleda da neće biti ništa ako se ne pronađe kompromis na sastanku Evropskog saveta krajem ove nedelje", naveo je Slobodan Zečević.

Makronova poseta značajna za Srbiju

Kada je Srbija u pitanju, Zečević ističe da naša zemlja nije u istoj kategoriji kao Albanija i Severna Makedonija, ali i da je naš pregovarački proces razvodnjen prošle godine.  

"Evropska komisija je prvo izašla sa jednim programom ulaska Srbije do 2025. godine, da bi se na kraju, na inicijativu predsednika Makrona i Francuske, zaključilo da je to eventualni program, da to nije ozbiljan program koji bi trebalo da se odvija po toj satnici", rekao je Zečević i dodao da nas nisu ni spominjali na jučerašnjem sastanku.

Slobodan Zečević je ocenio da Srbiji mnogo znači to što je Emanuel Makron bio u Beogradu u julu ove godine.  

"Mi sad imamo neke posebne odnose sa Francuskom. Možda bi Francuzi prema nama imali neki povoljniji stav, ali to ćemo videti kasnije", ocenio je Zečević.

Nova metodologija Francuske 

Francuska se zalaže za novu metodologiju koja bi bila tehnokratska i koja, osim napredovanja u pregovorima, podrazumeva i unazađivanje. Zečević smatra da je svaka evropska metodologija tehnokratska, ali da je pitanje ulaska u EU političko pitanje.

"Naravno da vi morate da budete demokratska država, da imate tržišnu privredu, da primenjujete evropsko zakonodavstvo – to su osnovni postulati. S druge strane, reč je o političkoj odluci da se neko primi u EU. Nikad ne možete da očekujete od jedne zemlje na Balkanu da ima isti nivo razvoja kao recimo Nemačka, Francuska, niti su Španija i Grčka imale isti nivo razvoja pre ulaska u odnosu na period nakon ulaska", zaključio je Slobodan Zečević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво