Rebić i Drecun: Akcija ROSU zastrašivanje Srba nakon poraza u Interpolu

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je za RTS da je srpska policija još tokom noći imala saznanja da će prištinske vlasti ući na sever Kosmeta. Istakao je da je Beograd spreman da reaguje ukoliko bi došlo do egzodusa srpskog naroda, ali da je uveren da međunarodna zajednica to neće dozvoliti. Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je akciju ROSU kao predstavu za javnost nakon debakla u Interpolu.

Vladimir Rebić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su 24 blindirana vozila ušla na područje severa KiM suprotno svim propisima i rezolucijama.

Ocenio je to kao zastrašivanje i negativnu reakciju nakon četvrtog po redu poraza u Interpolu. Rekao je da je to izgovor da se krše propisi i da se zastraši srpski narod, za koji je rekao da se nada da će ostati jedinstven.

"Spremni smo da intervenišemo ukoliko bi došlo do egzodusa srpskog naroda, ali smo uvereni da međunarodna zajednica to neće dozvoliti", rekao je Rebić.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da je akcija ROSU predstava za javnost posle debakla u Interpolu i demonstracija izrazite moći prema pripadnicima KPS-a srpske nacionalnosti.

Drecun je rekao da je, prema njegovim saznanjima, jedan od uhapšenih radio na istragama prema šefu operative i dodao je da je moguć i napad u pravcu Zubinog Potoka.

Ocenio je to kao nastavak političke priče u vezi sa Srpskom listom i njenom marginalizacijom.

"Da joj se uzmu mandati i da se dodele Srbima koje bi prištinske vlasti želele u institucijama", naveo je Drecun.

Kaže da Priština želi da izazove dalju destabilizaciju i pita zašto je potrebna tolika upotreba sile.

Drecun smatra da bi Beograd trebalo da se ponaša racionalno i ostane hladne glave.

Upitao je i da li je Priština ohrabrena na ovakvo ponašanje nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Donalda Trampa.

Argumenti i činjenice na strani Srbije 

Povodom povlačenja zahteva Prištine za članstvo u Interpolu, Vladimir Rebić je rekao da je Srbija iznosila argumente i činjenice zbog kojih Priština ne sme da bude deo Interpola.  

Podsetio je da je Interpol međunarodna asocijacija osnovana pod okriljem UN i da njene članice mogu biti samo članice UN.  

Takođe, Rebić ukazuje da je 1999. godine doneta Rezolucija 1244, u kojoj piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.  

Navodi i da je na zasedanju u Pekingu 2016. potvrđen stav da se članstvo može prihvatiti samo državama članicama UN ili posmatračima, a Priština nema nijedan od tih statusa.  

Direktor policije ukazuje da je sat vremena pre početka Generalne skupštine Interpola Priština presabrala glasove i da im je bilo jasno da je pred njima fijasko, zbog čega su povukli kandidaturu.  

Rebić kaže i da oni tvrde da žele da se suprotstave organizovanom kriminalu i da zbog toga traže pristup kanalima kojim protiču informacije, ali ukazuje da već imaju tu mogućnost putem Unmika.  

Priština nastoji da se onemogući realizacija volje srpskog naroda 

Kada je reč o albanskim članovima CIK-a, za koje je potvrđeno da nisu otrovani kovertama iz centralne Srbije, Milovan Drecun je ukazao da se pravi tenzija zbog glasova koji, ako bi bili prebačeni kandidatima sa drugih srpskih lista, mogli bi da utiču na mandate.  

Rekao je da Priština želi da ima ministra iz redova srpskog naroda i da je Aljbin Kurti, iako je potvrđeno da nema otrovnih agenasa, rekao da će tražiti međunarodnu analizu.  

"Priča se nastavlja treba da drži tenziju i Srpsku listu pod prismotrom. Videli ste optužbe od pojedinaca da je Srpska lista teroristička organizacija i da bi je tako trebalo tretirati", rekao je Drecun. 

Smatra da Priština nastoji da onemogući da se realizuje volja srpskog naroda.  

Đurić: Srbija stoji iza svojih građana

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je za Pink da su u jutrašnjoj akciji pripadnika ROSU na sever KiM uhapšeni Vasilije Bojić i Rade Basara.  

"Jedna od glavnih meta ova operacije bio je komandir operative KPS-a regiona Sever, Željko Bojić. Njemu su jedinice ROSU upale u stan, izvršile premetačinu, odveli mu sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu. Uhapšen je još jedan radnik KPS-a sever – Rade Basara, koji je radio na važnim slučajevima", naveo je Đurić. 

Svedočenje očevica upada ROSU u zgradu na severu KiM 

Ljiljana Kostić (66) koja živi u zgradi u Kosovskoj Mitrovici u koju su jutros upali specijalci kosovske policije rekla je da su je iz sna probudili lupnjava, galama i povici"otvaraj vrata!". 

"Kada sam otvorila vrata jedan policajac mi je rukom pokazao da se vratim nazad i zatvorio mi je vrata. Odmakla sam se i povukla i više nisam prilazila. Bila je velika lomnjava i pucalo je kao da udaraju u moja vrata. Videla sam da ih je bilo sigurno desetak", kaže Ljiljana Kostić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво