Kfor: Bezbednost bolja, sjajna saradnja sa Vojskom Srbije

Portparol Kfora Pio Sabeta ocenio je da je bezbednost na Kosovu i Metohiji značajno poboljšana u poslednjih 15 godina što se, kako navodi, odražava i u drugačijoj strukturi Kfora.

Kfor je 2005. godine imao skoro 50.000 vojnika a danas, kako kaže Sabeta, uspešno obavlja misiju sa 3.500 vojnika iz 28 različitih zemalja.

U izjavi za Juropijen Vestern Balkans on dodaje da je prisustvo Kfora zasnivano na trenutnoj bezbednosnoj situaciji i da će Severnoatlantski savet odlučiti o daljim promenama u Kforu i njegovoj misiji.

"Kfor ostaje snažna i kredibilna snaga sposobna da izvršava svoje misije i značajno je posvećena nepristrasnom podržavanju svih zajednica na Kosovu, pružanju bezbednosti za svo stanovništvo i omogućavanje pomirenja među etničkim zajednicama", objašnjava Sabeta.

Ocenjuje i da je saradnja Kfora i Srbije sjajna.

"Saradnja i zajedničke aktivnosti sa Vojskom Srbije su sjajni na svim nivoima odgovornosti, od nivoa komandanta Kfora, pa sve do nivoa jedinica", kaže Sabeta.

On dodaje da se komandant Kfora periodično sastaje sa šefovima odbrane zemalja koji se graniče sa zonom odgovornosti Kfora kako bi se poboljšao dijalog i međusobno razumevanje.

Sabeta podseća da Združena komisija Kfora za implementaciju ima skoro svakodnevne kontakte sa kolegama iz VS i saradnja je na veoma visokom nivou.

Štaviše, dodaje se, Kfor regularno sporovodi sihronizovane patrole Kfora i VS duž Administrativne linije kako bi doprineli mirnoj i pozitivnoj atmosferi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво