Dačić: Handke se odupirao jednoumlju, hrabra odluka Švedske akademije

Prvi potpredsednika Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačića je, povodom dodele Nobelove nagrade Peteru Handkeu, da se nada da će i u budućnosti Švedska akademija i Fondacija Nobel imati snage za dodelu nagrade svima koji pokažu hrabrost u odupiranju jednoumlju.

Ivica Dačić je istakao je da je privilegija čestitati dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, a da je posebna privilegija čestitati onima koji su uspeli da se otmu u turbulentnim vremenima jednoumlju i svaljivanju krivice na jedan narod.

"Neizmerno je hrabra odluka Švedske akademije da dodeli nagradu za književnost njemu, Handkeu, kako je i on sam rekao, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji", smatra Dačić, saopštilo je Minstarstvo spoljnih poslova.

Podseća da su dobitnici Nobelove nagrade za književnost bili i Vinston Čerčil "za umešnost u iznošenju istorijskih i bibliografskih opisa kao i za briljantno govorničko umeće koje je koristio u odbrani uzvišenih ljudskih vrednosti", ali i Ginter Gras, koji je priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama.

"Nadam se da će i u budućnosti Švedska akademija i Fondacija Nobel imati snage za dodelu Nobelove nagrade svima koji pokažu hrabrost u odupiranju jednoumlju, smelost u istraživanju i sagledavanju ljudskih i istorijskih priča o kojima pripovedaju, ali i snage da prepoznaju pripovedače koji donose novine i različitost u svojim delima, a samim tim i slobodu toliko potrebnu ljudskom rodu", izjavio je Dačić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво