Dačić sa predsedavajućim Vojnom komitetu EU generalom Klaudijem Gracijanom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa generalom Klaudijem Gracijanom, predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije. General Gracijano boravi u Republici Srbiji na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, koji je učestvovao na ovom sastanku.

Ministar Dačić je istakao da Republika Srbija ostvaruje visok stepen saradnje sa državama članicama i institucijama Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, aktivno učestvuje, kao zemlja kandidat za EU, u konceptima ove politike potvrđujući svoje strateško opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji.

Ukazao je da istovremeno unapređujući svoje operativne kapacitete, Republika Srbija je spremna za dalje intenziviranje saradnje u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije u obostranom interesu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poalova.

Dačić je naglasio da Republika Srbija svojim učešćem nastavlja da daje visok doprinos realizaciji mandata multinacionalnih misija i operacija Evropske unije. Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa Ministarstvom odbrane i drugim resorima u Vladi Republike Srbije aktivno radi na izgradnji kapaciteta za upućivanje civila u multinacionalne misije i operacije, što će biti njen dodatni doprinos globalnoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti u podeli odgovornosti sa partnerima u Evropskoj uniji.

Govoreći o izazovima evropske bezbednosti, Dačić je ukazao da je situacija na Kosovu i Metohiji glavni političko - bezbednosni izazov za Srbiju, da je Beograd opredeljen da vodi dijalog sa Prištinom kako bi se postiglo kompromisno rešenje, koje jedino može održivo i obezbediti dugoročnu stabilnost.

Istakao je ključnu važnost ispunjenja mandata Kfora-a na Kosovu i Metohiji, saglasno Rezoluciji SB UN 1244 u garantovanju mira i stabilnosti u Pokrajini.

General Gracijano, istakavši značaj posete Srbiji, veoma pozitivno je ocenio kontinuiran doprinos Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama EU, naglasivši visok nivo obučenosti i profesionalizma pripadnika Vojske Srbije.

Dodao je da bi se u Evropskoj uniji veoma cenilo ukoliko bi Republika Srbija, u skladu sa mogućnostima, povećala svoje prisustvo u multinacionalnim operacijama EU.

Predsedavajući Vojnom komitetu EU istakao je spremnost za dalje intenziviranje saradnje i podvukao značaj usklađivanja strateških dokumenata Republike Srbije u oblasti odbrane i bezbednosti sa Globalnom strategijom EU u oblasti bezbednosti i odbrane.

U tom kontekstu istakao je brojne mehanizme koji bi mogli dodatno unaprediti vojno-vojnu saradnju, što može biti veoma korisno za jačanje celokupnih odnosa Republike Srbije i Evropske unije. Naglasio je da uspešna saradnja između EU i Republike Srbije u bezbednosnoj i odbrambenoj oblasti doprinosi izgradnji još višeg nivoa međusobnog poverenja i razumevanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво