Kuevas Baron za RTS: Parlament je najbolje mesto za razgovor, tako gradimo demokratiju

Više od 2.000 parlamentaraca iz 150 zemalja sveta prisustvovaće u nedelju u Beogradu na zasedanju Inteparlamentarne unije. Razgovaraće o jačanju međunarodnog prava i boljoj regionalnoj saradnji. Predsednica Unije Gabriela Kuevas Baron, uverena je da će parlamentarci naći načina da utiču na svoje vlade radi dobrobiti građana i demokratije.

Gabriela Kuevas Baron navodi za RTS da parlamentarne delegacije mogu da traže da njihove vlade poštuju međunarodno pravo i da utiču na njih da se regionalno povezuju i sarađuju

- Ako mi parlamentarci možemo da utičemo na naše vlade, onda svaka od 179 parlamentarnih delegacija, koliko ih ima pri Interparlamentarnoj uniji, može da traži da njihove vlade poštuju međunarodno pravo i da utiču na njih da se regionalno povezuju i sarađuju.

Beogradska konferencija je u znaku jubileja - 70 godina Ženevske konvencije, 30 godina Konvencije o pravima deteta. Svet svedoči o ozbiljnom narušavanju tih prava. Kako možete da ih zaštitite?

- Moramo. Ta prava moraju da budu deo naših zakonima, ali najvažnije je da nadziremo da li ih naše vlade poštuju i da ih nateramo da budu odgovorne prema narodu i prema međunarodnom sistemu. U poslednje vreme čuju se oni koji za nacionalne izazove krive globalizaciju, ili se zalažu za jednostrana rešenja. Svi vidimo šta se dešava na planeti. Ne postoji jednostrano rešenje za problem poštovanja granica.

Na dnevnom redu konferencije su brojne teme. Koju bi posebno izdvojili?

- Sve su važne. Izazovna je rasprava o dostojanstvenom radu. Ekonomija se usporava na planeti, menja se ono što proizvodimo, želimo da znamo šta će se dogoditi sa zaradama i poslovima. Zatim klimatske promename i raseljavanje ljude, uspostavljanje univerzalnog zdravstvenog sistema u svetu.

Prošle godine ste proglasili Skupštinu Srbije primerom dobre parlamentarne prakse. Ostajete li pri tome i danas kada vlast i opozcija razgovaraju uz posredstvo evropskih parlamentaraca?

- Znam za ta politička dešavanja, mislim da je važno iskoristiti mogućnosti za dijalog, parlament je najbolje mesto za razgovor. Jedino tako gradimo demokratiju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво