Kocijančič: Priština da poštuje ustav pri formiranju vlade

Ustav se mora poštovati prilikom formiranja nove vlade u Prištini, poručila je portparolka EU Maja Kocijančič, nakon što je lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti rekao da u vladi koju će voditi neće biti ministara iz Srpske liste.

Uoči razgovora o formiranju nove vlade u Prištini, koju će najverovatnije činiti Pokret "Samoopredeljenje" i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Kocijančič je za Gazetu Ekspres rekla da se EU raduje formiranju nove vlade čim se, kako je navela, dovrše odgovarajuće procedure, prenosi Kosovo onlajn.

"Ovo je važno kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi rad na reformama za podršku ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini zakona, u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova i na dijalogu sa Beogradom koji će voditi EU", rekla je Kocijančič.

Dodala je da EU očekuje da svi politički akteri budu posvećeni tim procesima koji su, kako je navela, od suštinske važnosti za budućnost Kosova, kao i da "napreduju na njegovom evropskom putu".

Kurti je prethodno rekao da ne želi da razgovara sa Srpskom listom jer ona ne priznaje nezavisno Kosovo.

U kosovskom Ustavu, navodi Kosovo onlajn, ne postoji mogućnost da većina odluči o manjini.

broj komentara 0 pošalji komentar