Han: Očekujem suspenziju taksi i nastavak dijaloga

Odlazeći komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da nakon izbora na Kosovu očekuje suspenziju taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Nadam se da će se to desiti što je pre moguće, jer Žozep Borel je spreman da počne suštinske razgovore o konačnom rešenju", poručio je Johanes Han.

Na pitanje o mogućem "sistemu reciprociteta" umesto ukidanja taksi, što su pominjali novoizabrani lideri kosovskih Albanaca, Han kaže da postoji sistem regionalnog ekonomskog prostora koji podrazumeva da nema carina među zemljama Zapadnog Balkana.

"To je ono što EU podržava", istakao je Han.

Han je tokom okruglog stola koji je organizovao za briselske dopisnike sa Zapadnog Balkana ocenio da će za nekoliko nedelja, kada se uspostavi nova Evropska komisija, EU nastaviti svoju ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

"To nije nešto što možemo da delegiramo nekim zemljama članicama. Na nama Evropljanima je da vodimo taj proces. Isto važi i za druge globalne igrače", zaključio je Han.

Kada je u pitanju moguća promena ili korekcija granica kao deo sporazuma Beograda i Prištine, Han kaže da je to samo jedan od elemenata u procesu pregovora, te podseća na da je jedini uslov koji postavlja EU da da nijedan bilateralni sporazum ne može biti na štetu regionalne stabilnosti.

"Mnogo izaslanika može da napravi zbrku"

Komesar za pregovore o proširenju ocenio je da mnogo izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine može da napravi zbrku koja bi naknadno morala biti kanalisana.

"Dobro je imati toliko izaslanika, ali na kraju dana to obično napravi zbrku", rekao je Han na pitanje novinara o mogućoj promeni metodologije dijaloga Beograda i Prištine, a nakon imenovanja dvojice američkih specijalnih izaslanika i najave postavljanja mogućeg evropskog izaslanika za dijalog.

Podsetio je na primer Trga Majdan i Ukrajine kada je, prema njegovim rečima, bilo toliko različitih izaslanika, interesa i stranaca da se energija trošila na njihovo međusobno usklađivanje.

"Isto važi i za dijalog Kosova i Prištine. Ne može se odvijati bez nas, jer ima uticaj na celu evropsku perspektivu", zaključio je Han.

Han je u razgovoru sa dopisnicima iz balkanskih zemalja u Briselu naglasio da će novoimenovani šef diplomatije Žozep Borel odmah po stupanju na dužnost, što se očekuje 1. novembra, početi da se bavi dijalogom i posetiti Prištinu.

"Čekamo samo formiranje vlade na Kosovu, dok je politička situacija u Srbiji jasna", naveo je Han.

Još jednom je ponovio da će dijalog Beograda i Prištine početi odmah po uspostavljanu vlasti i institucija na Kosovu i u Briselu, ali i naglasio da Kosovo prethodno mora da ukine takse na robu iz Srbije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво