Početak misije: Grenel i Palmer danas u Prištini, sutra u Beogradu

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel počinje svoju misiju samo šest dana od imenovanja. Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet objavio je na Tviteru da Grenel i Metju Palmer zajedno dolaze na KiM.

Pozivajući se na kabinet kosovskog predsednika, mediji su objavili da će Ričard Grenel danas na KiM razgovarati sa Hašimom Tačijem, a Tanjugu je iz dva diplomatska izvora potvrđeno da će američki izaslanik sutra razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet je objavio na Tviteru da će Grenel na KiM doći zajedno sa izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun podseća da je Ričardu Grenelu misiju poverio direktno američki predsednik Donald Tramp, što govori o njegovoj težini.

Drecun ukazuje da Grenel misiju počinje u novom političkom ambijentu na Kosovu i Metohiji.

"Hašim Tači je ostao kao predsednik, njegov mandat traje, ali je njegova stranka poražena i ide u opoziciju", ističe Drecun.

Iako će nove stranke formirati vlast, za sada nema naznaka da će ukinuti takse – uslov koji je Beograd postavio za nastavak dijaloga sa Prištinom.

"Imamo čoveka koji hoće da bude premijer, ali postavlja dodatne prepreke za nastavak razgovora, umesto da ukloni ključnu prepreku, zbog koje je čitav razgovor u zastoju", podsetio je Drecun.

Očekuje da će Grenel pokušati da unapredi proces i stvori uslove za nastavak dijaloga koji se odvija pod okriljem EU, ali i da će dinamiku diktirati SAD.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 09. okt 2019, 13:24) - anonymous [neregistrovani]

Београд

Све док долазите у Беград преко Приштине, немате никакво поверење српског народа! Хвала вам што тако брзо показасте ваше приоритете!

(sreda, 09. okt 2019, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

Samo me interesuje

S obzirom da su se Amerikanci direktno ukljucili u proces razgovora, hoce li nasa vlast ukljuciti Ruse i Kineze?

(sreda, 09. okt 2019, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

ha,ha

Neka oni rešavaju svoje probleme u SAD, a nas da puste da rešavamo svoje.

(sreda, 09. okt 2019, 11:46) - anonymous [neregistrovani]

Strategija

Strategija Kosovske politike dolazi iz Albanije , NATO , Pentagona . Razlog ; SAD i NATO nisu vise svemocni . Rusija nije vise na kolenima , Kina se razvila u svakom pogledu , Kina je ravnopravan igrac , ekonomski i vojno . SAD to znaju i umesto tomahavki upotrebljavaju ekonomske sankcije . Po medjunarodnom pravu , Kosovo je Srpska teritorija , Americka ili NATO baza , po medjunaronom pravu je na Srpskoj teritoriji .
Srpska diplomatija i retorika je bolja nego sto je bila . Srpski politicari treba da prestanu sa bombasticnim izjavama - retorikom . Kaze se ; Za uspeh , porebna je , brzina i vestina . Za Kosovski problem vestina je vaznija . Vesta diplomatija i mnozina , od tri velike sile , dve su na strani medjunarodnog prava i Srbije