Kurti: Kosovo i Albanija treba da se integrišu

Kandidat Pokreta "Samoopredeljenje" za premijera Kosova Aljbin Kurti je, prema preliminarnim rezultatima CIK-a, dobio najveću podršku građana na proteklim vanrednim izborima. Ponovio je da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.

Aljbin Kurti je nakon proglašenja pobede za KTV rekao da se u okviru Evropske unije "ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca".

"Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovde", rekao je Kurti.

Ne spori tezu Ukšina Hotija, koji kaže da je nacionalno ujedinjenje isto što i ujedinjenje u okviru EU, te da to ne isključuje jedno drugo, ali smatra da "Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije". Kao primer navodi Nemačku, sa decentralizovanim insitucijama.

Prema Kurtijevim rečima, ideja kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom podrazumevala je takođe pridruživanje Kosova Albaniji, ali kada, kako je rekao, "država propadne".

"Ne verujem u uniju kroz neuspeh, već kroz uspeh", rekao je Kurti i dodao da suprotno Tačiju smatra da "uspeh Kosova ujedinjuje Albance, ne neuspeh".

Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnim vrhom Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava.

"Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički vladini odbori za spoljne poslove – to su teme kojima ću se, pored ose Đakovica–Skadar, baviti u razgovorima sa premijerom Ramom", izjavio je Kurti.

"Vlada će Specijalni sud za zločine OVK učiniti nepotrebnim"

Govoreći o Specijalnom sudu formiranom za utvrđivanje zločina koje su počinili članovi OVK nad Srbima i pripadnicima drugih manjina, kao i nad lojalnim Albancima, Kurti je rekao da taj sud ne može biti ukinut, ali je dodao da će ga njegova vlada učiniti nepotrebnim.

"Šteta je što imamo Specijalni sud. Ne može se ukinuti jer za to treba više od 80 poslanika, uključujući i Srbe. Bilo je poziva na razgovor, sada vlada nekakva tišina, verovatno zbog izbora", primetio je Kurti, koji je obećao adekvatnu zaštitu svedocima na tom sudu.

Ne veruje, kaže, da je OVK počinila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali je dodao da je ratne zločine mogao počiniti bilo koji pojedinac.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 09. okt 2019, 13:15) - Gracanica [neregistrovani]

Pre-mijer

Kurti nema hrabrost da prihvati funkciju tzv.premijera ove tvorevine, što pokazuju i njegove izjave.Koliko vidim on svojim izjavama iritira Ameriku, a hrani lažnim patroitizmom domaću javnost.

(sreda, 09. okt 2019, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

Bice, kako da ne

Kad na vrbi rodi grozdje.

(sreda, 09. okt 2019, 11:27) - rssi [neregistrovani]

Neće nam biti lako

Ovaj Aljbin se ništa ne pita.
Ni Rama se ne pita.
Oni su marginalci u ovoj priči.
Pitaju se neki drugi.
Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neće biti lako i jednostavno u tim razgovorima i pregovorima a ni nama Srbima sve to izdržati. Zato je nužno potrebno jedinstvo svih na tu temu. I naroda i svih političkih stranaka.

(sreda, 09. okt 2019, 10:28) - sreten -anonymous [neregistrovani]

Maaa.....daleko su oni od kompromisa

Nije to covek koji ce doprineti poboljsanju odnosa Albanaca i Srba. Ovaj novi premijer pravi dodatno pored taksi i nove probleme. Vidi se vec sad koje izjave daje. Te hoce neko ujedinjenje, nece EU, sudovi su mu nepotrebni...?!

(sreda, 09. okt 2019, 09:42) - anonymous [neregistrovani]

sve gori od goreg

Nema ovde nikakvih pregovora niti bilo kog resenja.

(sreda, 09. okt 2019, 08:00) - Vlajko [neregistrovani]

Da, da

Mlad čovek ali rastao i razvijao se pod okriljem starog, kvazikomunističkog sistema. Termini koje koristi i teorije koje pominje me vraćaju bar tridesetak godina nazad ako ne i mnogo više u doba Marksističko-Lenjinističkog sistema u Albaniji.