Kurti: Nisam u žurbi za dijalog, nemam nameru da ukinem takse

Aljbin Kurti, lider pokreta "Samoopredeljenje", koji je osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima na Kosovu, izjavio je da nije ni u kakvoj žurbi po pitanju ponovnog pokretanja dijaloga sa Beogradom i da nema nameru da ukine takse od 100 odsto na srpske proizvode, koje je nametnula prethodna vlast u Prištini.

Aljbin Kurti je za Asošijejted pres rekao da pregovori Beograda i Prištine nisu na prvom mestu njegove agende u slučaju da bude novi premijer privremenih prištinskih institucija.

"To ne može biti prioritet mog prvog dana na poslu kao novog premijera", kazao je Kurti.

On je naveo da takse na srpske proizvode mogu biti ukinute "samo po principu reciprociteta", ukoliko Beograd, kako kaže, bude poštovao svoje obaveze iz 33 sporazuma potpisana između Beograda i Prištine od početka dijaloga 2011. godine, navodi AP.

Američka agencija podseća da je Kurtijevo "Samoopredeljenje" koristilo suzavac kako bi sprečilo rad skupštine u Prištini kada je trebalo da se bavi sporazumima sa Beogradom.

AP podseća i da je Kurti odslužio dve godine zatvora zbog svojih nacionalističkih ideja i zalaganja za nezavisnost Kosova, kao i da je pušten na slobodu 2001. godine, nakon što je Zapad izvršio pritisak na Beograd.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 09. okt 2019, 00:13) - Gračanica [neregistrovani]

Pr

Mislim da Kurti nema hrabrosti da preuzme funkciju premijera. Samo priča u prazno.Već stvara alibi da funkciju ne prihvati i da za to optuži nekog drugog ili Srbiju ili medjunarodnu zajednicu. Premijer će najverovatnije biti neko ili iz Mustafine stranke ili još realnije neko iz Tačijeve stranke, bez obzira što to sad deluje kao teško ostvarivo.

(utorak, 08. okt 2019, 23:06) - anonymous [neregistrovani]

Nama se uopste ne zuri!!

Znaci konacno I nasa vlast treba da se ponasa krajnje neozbiljno I tako to ce trajati vekovima. Kosovo je Srbija dokle god mi ga nepriznamo ne moze biti drzava. Sto se takes za robu tice,kupujte preko Makedonije ono najnuznije .

(utorak, 08. okt 2019, 22:34) - A.Semjonov [neregistrovani]

Instinkt niskog inteziteta

Kurti se ponesen slavodobitnim ushicenjem valjda uverio kako ce politikom kocenja i zastojem u pregovorima snaznije ucvrstiti svoju poziciju, pre svega kod narodnih masa. Jednu stvar je prevideo- zadocneli politicki instinkt nikom ne ide na ruku u vreme istrosenih ambicija, podjednako velikih i malih.

(utorak, 08. okt 2019, 21:35) - anonymous [neregistrovani]

I nama to odgovara

Zasto zuriti ? Cemu ? Ko polako ide daleko stigne.

(utorak, 08. okt 2019, 21:06) - anonymous [neregistrovani]

Sto pre razmisliti...

...o merama prema Pristini i nastaviti aktivnosti za Neutralni (Nesvrstani) status Srbije u Medjunarodnim odnosima.
Od bilo kog politicara sa KiM ne treba nista bolje ocekivati,pa se u skladu sa tim treba prema tzv.Kosovu i postavljati.Dok god iza njih stoje SAD ,nema tu nikakve pomoci.Jedina odbrana je "nepriznavanje otete teritorije"!!!