Počinju razgovori o izbornim uslovima uz posredovanje EP

U Skupštini Srbije sutra počinje međustranački dijalog o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta. Njegova uloga je da olakša proces dijaloga, kaže Dejvid Makalister i poručuje da se nada da će politički akteri hitno naći zajedničko rešenje. Ipak, sve stranke koje su dobile poziv da učestvuju, neće se odazvati.

Sa fakulteta stranački dijalog vraća se u parlament, ali uz posrednika Evropskog parlamenta. Prvi princip je da se razgovara na ravnopravnim osnovama.

"Naš predlog je da olakšamo međustranački dijalog. Stranke će morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje parlamentarnih izbora. Nadamo se da će politički akteri zajedno hitno naći rešenje", naveo je Makalister. 

Od bojkota narednih izbora, ne odustaje Demokratska stranka, a neće ni na skupštinski dijalog. Smatraju da je zakasneo.

"Nema uslova da mi izađemo na ove izbore jer nema dovoljno vremena. Mi kada govorimo o uslovima za slobodne i poštene izbore to podrazumeva i neophodnost da najmanje devet meseci imamo takve uslove da bismo mogli da dopremo do građana. Dakle, mi ne bojkotujemo izbore, već nemogućnost da se sprovedu pošteni izbori", rekao je Zoran Lutovac, predsednik DS-a. 

Odluka demokrata, za predsednicu Vlade Anu Brnabić je neodgovorna.

"Mi ćemo razgovarati sa svima onima koji žele da preuzmu odgovornost, zato što odgovornost na tome kako izgleda naša zemlja nije samo na vladi, predsedniku i vladajućoj koaliciji, već na svima nama, svim učesnicima u parlamentarnom životu Srbije. Zato je i opozicija važna", kaže Brnabićeva.

Ako opozicija ne želi odgovornost, to je nažalost njihov problem, ali je pokazatelj toga kako se ophode prema glasovima ljudi koji su za njih glasali, ukazala je premijerka. 

Učešće u dijalogu najavile su sve stranke vladajuće koalicije, ali i Stranka moderne Srbije, Nova Srbija, Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića, SDS, Pokret slobodnih građana. DSS i radikali misle da je evropski posrednik nepotreban i da probleme treba rešavati samostalno, unutar instutucija.

"Ponižava se naš parlamentarizam, jedna institucija, zakonodavna vlast u Srbiji. Apelujem da se taj poziv povuče", kaže Aleksnadar Šešelj, poslanik SRS-a.

Povlačenja ipak nema, ali ima očekivanja:

"Ja ne mogu da sudim o tome ko će biti u tome i ko neće. U svakom slučaju, Evrpski parlament dolazi ovde, razgovaraće sa svima i njihov je stav da je parlament mesto gde treba da se gradi demokratija", kaže Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Moderatori dijaloga su nekadašnji evropski poslanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. U dva dana i na pet sesija, razgovaraće se o izbornim uslovima, nadzornim telima, medijima - ulozi RTS-a i REM-a, biračkom spisku, finansiranju kampanje. I za skupštinski dijalog važe Četam haus pravila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво