Šta Vjosu Osmani preporučuje za premijera

Demokratski savez Kosova kandidovao je Vjosu Osmani za premijera i ona je prva žena kandidat za mesto predsednika kosovske vlade. Pravnik je po obrazovanju, a školovala se u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je doktorirala na Univerzitetu u Pitsburgu.

Dan posle izbora, još nije sigurno kome će od dve pobedničke stranke – "Samoopredeljenju" Aljbina Kurtija, koje je osvojilo 25,6 odsto, ili DSK, koji je dobio 24,89 odsto glasova – pripasti premijersko mesto, ali Vjosa Osmani još ne priznaje poraz.

Poručuje da će se o formiranju buduće vlade razgovarati tek kada budu izbrojani svi glasovi.

Ne odbacujući mogućnost formiranje vlade sa "Samooredeljenjem", ali sve do tada nije spremna da prihvati poraz.

Vjosa Osmani je poslanica je skupštinskog saziva od 2011. godine i, prema pisanju medija iz Prištine, važi za aktivnu poslanicu.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa ocenio je prilikom kandidovanja Osmanijeve za premijera, da se radi o hrabroj ženi spremnoj da se suoči sa izazovima i lošim stvarima koje su se desile na Kosovu, kao i da postoji mnogo razloga da bude u trci za premijersko mesto.

Osmanijeva je u prvim istupima pred parlamentarne izbore govorila kako će menjati kosovsku politiku.

"Radićemo na tome da zemlju izvučemo iz ponora gde su je smestili nesavesni, korumpirani ljudi, kojima nikada prioritet nisu bili interesi građana. Građanima garantujem da se nikada neće osećati kao sada, da se ne čuje njihov glas. Posebno majke, supruge, kćeri. To je jedina šansa za pokretanje zemlje napred", poručila je Vjosa Osmani.

Odlazeći ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli za nju kaže da je naslednica političke zaostavštine Ibrahima Rugove.

Stav o dijalogu sa Beogradom  

Kada je reč o Srbiji, Vjosa Osmani je naglašavala da će takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, koje je uvela vlada premijera Ramuša Haradinaja, biti deo drugih mera koje će biti preduzete protiv Srbije.

Te druge mere nije obrazlagala, ali je kao ključnu tezu svog odnosa prema Beogradu imala tzv. "reciprocitet" koji će, kaže, biti prihvatljiv i za međunarodnu zajednicu.

Osmanijeva je takođe ukazivala na širi značaj dijaloga Beograda i Prištine i sveobuhvatnih razgovora o svim pitanjima.

"Zahtevaćemo od Srbije da se vrati dijalogu i da razgovara sa nama. Razgovaraćemo i o trgovini, slobodnom kretanju, priznavanju dokumenata, jer Srbija ne priznaje naše carinske pečate, ni medicinske ni bezbednosne potvrde", rekla je Osmanijeva uoči izbora.

Kada je reč o taksama, govorila je i da takse neće biti ukinute, već ugrađene u meru "reciprociteta", ali i da bi bila spremna da carinske barijere ukloni ako Srbija dâ informaciju o, kako je navela, 1.700 nestalih lica sa Kosova.

Takođe, isticala je da dijalog sa Beogradom mora voditi osoba koja nije ucenjena, a da postojeće takse pokrivaju skandale vlade Ramuša Haradinaja.

Vjosa Osmani je tokom izborne kampanje poručivala i da, ukoliko ona bude izabrana za premijerku, eventualna teritorijalna korekcija neće biti tema dijaloga sa Beogradom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се