Vučić: Nadam se ukidanju taksi i nastavku dijaloga

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da je Srpska lista ostvarila najubedljiviju pobedu u istoriji na izborima na Kosovu i Metohiji. Očekujem ukidanje taksi od 100 odsto na srpsku robu i nastavak dijaloga, rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić je, na konferenciji u Palati "Srbija", rekao da je Srpska lista u svim srpskim sredinama na vanrednim izborima na KiM osvojila više od 98 odsto glasova.

"Imao sam i učestvovao sam u mnogo različitih pobeda na raznim izborima i kad su govorili da nemamo šanse. Ovo mi je jedna od najdražih pobeda ostvarena u najtežim uslovima, kada su i mnogi predstavnici međunarodnih organizacija i zemalja dali sve od sebe da sruše monopol Srpske liste i uticaj Beograda", istakao je predsednik. 

Srbi su, kaže, izašli na izbore više nego ikada ranije jer su želili da pokažu ljubav prema svojoj otadžbini Srbiji.

Dodao je da je "ovo najubedljivija pobeda Srpske liste u istoriji na Kosovu i Metohiji".

"Ovo je jasan signal da su Srbi jaki, čvrsti, jedinstveni i da će čuvati svoje ime i svoje srpsko prezime", rekao je Vučić u obraćanju nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji.  

Srpski narod, prema njegovim rečima, pokazao je i da mu je važno da konačno neko brine o njima, izdvaja novac i bori se za njih. 

"Imamo zašto da razgovaramo" 

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da je sasvim sigurno da i Srbi i Albanci imaju mnogo toga zbog čega bi trebalo da razgovaraju.

"Garantujem da srpsku državu i srpski narod niko neće tako jednostavno srušiti i pobediti kao što su neki planirali", ukazao je predsednik, izrazivši uverenje da će ko god dođe na vlast u Prištini taksu sigurno ukinuti.

"Možete da hapsite ljude što vam se ne sviđa što imaju srpske lične karte, ili šta misle o Račku, ali ne možete da im uništite ljubav prema Srbiji", poručio je Vučić.

Rekao je da je ovo kao zaključak velika obaveza i da će država Srbija morati da radi mnogo više, bori se i brine se o njima još više.

Ubedljiva pobeda Srpske liste u srpskim sredinama znači da će Lista imati 10 od 10 poslaničkih mesta, koliko je Srbima zagarantovano u kosovskom parlamentu.

"Očekujem pobedu Kurtija, razgovaraćemo s njim"

Predsednik je rekao da ne isključuje mogućnost da Samoopredljenje Aljbina Kurtija, uz glasove iz inostranstva, osvoji najviše glasova.

"Za sada vodi DSK Osmanija i Mustafe, Samoopredeljenje je drugoplasirano, ali očekujem da oni iz inostranstva dobiju puno glasova, tako da ne bih isključio mogućnost da završe na prvom mestu. To bi bila velika radost za neke od srpskih političara koji su podržavli tu partiju koja u svom programu ima stvaranje velike Albanije. Za mene nije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi rezultate albanskih partija, budući da od toga zavisi nastavak dijaloga.

Vučić je istakao da je za njega važno da može da razgovara sa legitimnim predstavnikom Albanaca.

"Bićemo spremni da razgovaramo sa legitimnim predstavnicima Albanca, ma ko to da je, nismo mi ti koji ćemo da ih biramo, nisam ja puštao Aljbina Kurtija iz zatvora nego DOS, nisam ja sarađivao sa njim nego neki drugi , ali naše je da razgovaramo sa njima i to će biti veoma teški razgovori. Nema tu velike filozofije, ne očekujte da će biti lako za nas, ali neće biti jednostavno ni za njih, ali u tome i jeste smisao pregovora - da razgovarate i da pokušate da nađete kompromisno rešenje", istakao je Vučić.

Rekao je da očekuje da će vlada u Prištini biti formirana u decembru i da će ta neka druga vlast ukinuti takse, ali će pregovori, kaže, svakako biti teški. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво