IZ ČASA U ČAS

Izbori na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu i Metohiji u 19 časova zatvorena su biračka mesta na kojima se vanredno glasalo za 120 mesta u parlamentu. Kandidate je imalo 25 političkih subjekata. Oko 118.000 Srba glasalo je za 10 poslanika, a birali su među kandidatima Srpske liste, Samostalne liberalne stranke, Partije kosovskih Srba i koalicije Sloboda.

19.00 - Zatvorena biračka mesta na Kosovu i Metohiji.  

15.30 - Do 15 časova glasalo 29,53 odsto upisanih birača, saopštio CIK. Najveća izlaznost u srpskim sredinama, u Štrpcu 40,1 odsto, javlja dopisnik RTS-a. 

15.00 - Do 13 časova glasalo 24,58 odsto srpskih birača, što predstavlja veću izlaznost nego 2017. godine kada je do istog vremena izašlo 20,84, kaže Marko Đurić.

14.25 - Kosovski tužilac koji prati izborni proces navodi da je samo u jednom slučaju, u severnoj Mitrovici, određeno zadržavanje od 48 sati.

14.00 - Nosilac liste koalicije "Sloboda" Nenad Rašić glasao je u Gračanici, gde je glasala i članica te koalicije Rada Trajković. Kandidat Samostalne liberalne stanke Slobodan Petrović glasao je u Lapljem Selu.  

13.40 - Predsedavajuća misije za nadgledanje izbora Evropske unije Viola fon Kramon-Taubadel izjavila je da je otvaranje biračkih mesta proteklo bez problema, prenosi RTK na srpskom jeziku.

12.40 - Dosadašnji ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić glasao je u Osnovnoj školi "Staja Marković" u Štrpcu.

12.30 - Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet obiašao je biračka mesta u Gračanici kako bi se uverio da izborni proces protiče pravilno, prenosi RTK na srpskom jeziku.

11.49 - Izlaznost do 11 časova je 9,64 odsto upisanih birača, saopštio je CIK. 

11.00 - Privedeni predsednik i zamenik predsednika biračkog odbora u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u severnom delu Kosovske Mitrovice jer je jedna žena glasala sa izvodom iz matične knjige rođenih, javlja dopisnik RTS-a.

10.50 - Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači objavio je na svojoj Fejsbuk stranici poziv glasačima da u što većem broju izađu na izbore.  

08.15 - Predsednik Srpske liste Goran Rakić i prvi na listi kandidata za poslanike Igor Simić glasali su u Kosovskoj Mitrovici, javlja reporter RTS-a.

07.20 - Na Jarinju su od jutros rigoroznije kontrole, pa je vreme prolaska autobusa od 15 do 20 minuta, javlja dopisnik RTS-a. KPS proverava lična dokumenta putnika, kao i tovarni prostor, bez obzira na to da li su u pitanju autobusi ili putnička vozila.

07.00 - Otvorena biračka mesta na Kosovu i Metohiji.

Pravo glasa imalo je više od 1.900.000 birača, što je blizu 200.000 više nego što, prema poslednjem popisu, na Kosovu ima žitelja.

Centralna izborna komisija objavila je da je na birališta izašlo je 43,5 odsto glasača, što je oko 800.000 birača. Izlaznost je nekoliko procenata veća u odnosu na ranije izbore. Na prošlim izborima 2017. godine izlaznost je bila 41, a tri godine ranije 2014. godine - 42,5 odsto.

Najveća izlaznost je u srpskim sredinama. Ona premašuje izlaznost Albanaca i drugih nesrpskih zajednica na Kosovu. Najveća izlaznost je zabeležena u Štrpcu, zatim u Novom Brdu, Gračanici, severnom delu Kosovske Mitrovice.

Da će u srpskim sredinama biti većeg odziva nego na ranijim izborima, videlo se po masovnoj izlaznosti birača od ranih jutarnjih sati.

Polovina od svih Srba koji imaju pravo glasalo je na severu KiM, i to u četiri opštine gde većinu čine Srbi. 

U Kosovskoj Mitrovici i tim opštinama glasačka mesta su otvorena na vreme, u sedam časova.

Najviše glasačkih mesta bilo je je u Leposaviću - 31, u Kosovskoj Mitrovici 27, u Zubinom Potoku je 15, a u Zvečanu 13. 

U popodnevnim satima iz kosovskog tužilaštva je saopšteno da su proveravali svaku informaciju i da su intervenisali samo u jednom slučaju, u severnoj Mitrovici, kada su dvema osobama, članovima biračkog odbora, odredili zadržavanje od 48 sati zbog omogućavanja glasanja sa nevažećim dokumentom. 

Dušan Radaković iz organizacije Demokratija na delu koja je nadgledala izbore, rekao je reporteru RTS-a da su po nalogu tužioca privedeni predsednik i zamenik predsednika biračkog odbora u Osnovnoj školi "Sveti Sava". 

Oni su privedeni posle žalbe jedne albanske partije Centralnoj izbornoj komisiji.

Tužilac je dao nalog da se oni privedu, zbog toga što je jedna žena glasala sa izvodom iz matične knjige rođenih. 

U osnovnoj školi u Gračanici bilo je osam biračkih mesta i sva su otvorena na vreme.

Srpski član Centralne izborne komisije Stevan Veselinović rekao je da nema potvrđenih informacija da li je bilo nekih problema.

Kako su iz organizacije Demokratija na delu koja prati izbore rekli reporteru RTS-a, problema nije bilo. Povećano je prisustvo KPS policije, međunarodnih posmatrača i OEBS-a.

Šef misije OEBS-a na KiM ambasador Jan Bratu posle obilaska biračkih mesta u srednjoj Tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas" rekao je da izborni proces ide glatko i da je izlaznost viša nego na prethodnim izborima.

Predsedavajuća misije za nadgledanje izbora EU Viola fon Kramon-Taubadel posetila je nekoliko biračkih mesta u Prištini.

Sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Prištini, gde se nalazi nekoliko biračkih mesta, šefica Misije EU za nadgledanje izbora rekla je da će se proces glasanja nadgledati tokom celog izbornog dana.

"Generalno nije bilo problema sa svim procedurama. Jedan ili dva birača nisu bili na pravom mestu glasanja, ali od onoga što smo do sada videli, oko 98 procenata protiče dobro i bez problema. Imali smo 30 timova za otvaranje glasanja i imaćemo 58 timova na terenu tokom celog dana", navela je Kramon-Taubadel, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Na administrativnom prelazu Jarinje su od jutros su bile rigoroznije kontrole, pa je vreme prolaska autobusa bilo od 15 do 20 minuta.

Reporter RTS-a javio je da nije zabeleženo vraćanje sa prelaza. 

Na izborima je učestvovalo 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.

U kosovskoj skupštini Srbi imaju zagarantovanih deset mesta. Za njihovu popunu glasalo se među kandidatima Srpske liste, Samostalne liberalne stranke, Partije kosovskih Srba i koalicije "Sloboda".

Današnji izbori su sedmi po redu nakon sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Nijedan saziv skupštine i vlade od tada do sada nije imao pun mandat.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво