Havisto: Neprihvatljive takse, ali i lobiranje Srbije

Ministar inostranih poslova Finske Peka Havisto istakao je danas u Beogradu da su neprihvatljive ogromne takse koje je uvela Priština, ali i da lobiranje Srbije za povlačenje priznanja negativno utiče na proces pronalaženja rešenja kosovskog pitanja.

Peka Havisto je, na zajedničkoj konferenciji sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, rekao da je njegova zemlja spremna na sve načine da pomogne dijalogu Beograda i Prištine, ističući da je za to važna dobra volja svih strana.

Prištini sam preneo da su ogromne takse na srpsku robu neprihvatljive, rekao je Havisto, a vama prenosim da se lobiranje za povlačenje priznanja negativno odražava na nastavak dijaloga.

Izrazio je nadu da će se dijalog moći uskoro da se nastavi i uverenje da će EU u tome moći da pomogne.

Naglasio je da Finska podržava proširenje EU i da smatra da treba nastaviti proces, te da se nada i da će tokom predsedavanja Finske EU napredovati i evropsko približavanje Severne Makedonije i Albanije, što, kako je dodao, zavisi od mnogo faktora.

"Za nas je važno da Zapadni Balkan bude uključen u evropsku saradnju. Taj region nije izvan Evrope. Vaša uloga je važna u EU. Podržavam evropsku saradnju i smatram da je Srbija važna komponentna u njoj", istakao je šef finske diplomatije.

Havisto je povodom predstojećih izbora u Srbiji rekao da je i sam bio deo opozicije, i da smatra da je njena uloga u demokratiji značajna i izrazio očekivanja da će mnoge preporuke ODIHR biti uključene u izborni proces.

Preneo je da je sa Dačićem razgovarao i o ulozi civilnog društva i mladima, koji su važni za budućnost zemlje.

Havisto je govorio i o Bregzitu. Rekao je da je Velika Britanija važan ekonomski partner zemljama Evropske unije, zbog toga bi, kaže, Bregzit bez dogovora pogoršao te ekonomske veze. 

Dačić: Odnosi dobri, veliki prostor za dalje unapređenje

Srbija i Finska imaju dobre bilaterane odnose, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao da je Srbija zahvalna Finskoj na podršci evrointegracijama, jer, kako je rekao, postoje i zemlje u EU koje su protiv politike proširenja, odnosno one koje smatraju da treba usporiti sa tim, dok Unija sama ne izvrši reforme i promene posle unutrašnjih problema.

"Finska je jedna od zemalja koja podržava politiku proširenja i smatra da proširenje treba neometano da se nastavi, i mi smo zahalni na tome", rekao je Dačić.

Dodao je da je Srbija spremna da učestvuje u svim inicijativama Finske u tom pogledu, kao i da je spremna da otvori što više poglavlja za vreme finskog predsedavanja, kako bi brže napredovala ka EU.

Takođe, Dačić je rekao da su teme razgovora bile i regionalna saradnja, unutrašnja politička situacija, kao i pitanja izbora na KiM, izbora u Srbiji, i ona važna za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Preneo je novinarima da je u razgovoru sa finskim kolegom istakao da Srbija želi da se dijalogom dođe do obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo.

Takođe, naveo je i da će Srbija ispuniti preporuke koje je ODIHR dao za parlamentarne izbore, ali da mu se, kaže, čini da je kod nekih opozicionih stranaka više reč o bojazni od rezultata izbora, jer je bezbednije i sigurnije da ne učestvuju nego da učestvuju.

Podsetio je da je formirana radna grupa koja se bavi saradnjom sa ODIHR, na čijem je čelu potpredsednik vlade Nebojša Stefanović.

Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, Dačić je rekao da je saradnja relativno manja u odnosu na mogućnosti, a prošle godine je trgovinska razmena iznosila oko 150 miliona evra.

"To može da bude i mnogo više", konstatovao je Dačić i dodao da postoje oblasti u kojima bi dve zemlje mogle da imaju i veću robnu razmenu i investicije.

U tom smislu, Dačić je naveo da je Srbija spremna da traži sve načine za povećanje dinamike susreta udruženja, komora, poslovnih foruma.

broj komentara 27 pošalji komentar
(sreda, 02. okt 2019, 10:58) - Darko [neregistrovani]

Lobiranje

Smeta Vam lobiranje Srbije za povlačenje priznanja Kosova, a nije Vam smetalo lobiranje SAD i Albanaca kada su vršena ta ista priznanja!?

(sreda, 02. okt 2019, 10:49) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Nista od toga Havisto.Priznali ste laznu drzavu mi nismo.Kako bi to bilo da se jedan deo Finske odcepi i da ga mi priznamo.Jos Vam dodjemo kuci u goste i kazemo e to nije lepo.Nista od priznanja takse nek ostanu dok ih ne ukinu ali tom ucenom necete nista postici.

(sreda, 02. okt 2019, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

Logika i razum

Sto gospodin ne predlozi Spaniji ili Grckoj s obzirom da su u EU kao i njegova zenlja da priznaju Kosovo kad se toliko zalaze da priznanja ostanu? Povezivati takse i priznanja Kosova je po meni van svake pameti i logike.

(sreda, 02. okt 2019, 10:09) - Markovljev [neregistrovani]

Ahtisari

Medjunarodno pravo je povelja UN i Rezolucija 1244 a ne odluka SAD da bombarduje Srbiju okupira teritoriju Srbije da tamo Madlen Olbrajtova moze da kupuje Elektroprivredu. Da se primenjuje Rezolucija 1244 Srbija ne bi morala da lobira za svoju teritoriju a nebi bilo ni taksi. Prosto kao pasulj.

(sreda, 02. okt 2019, 09:13) - anonymous [neregistrovani]

neki novi

Stalno salju neke nove koji ce nam govoriti sta da radimo. Jedu se zivi sto Srbija lobira i to uspesno.

(sreda, 02. okt 2019, 09:06) - ATLIJA MILORAD (56) [neregistrovani]

stvarno

Stvarno ??

(sreda, 02. okt 2019, 08:38) - anonymous [neregistrovani]

Rez 1244

Gospodin treba da prouci rez 1244

(sreda, 02. okt 2019, 07:40) - Петрија [neregistrovani]

Косово је Србија

Ха, ха таксе и лобирање за повлачење признања стављени у исти кош! Дакле, ово вређа интелигенцију просечног грађанина Србије. Господина би требало упутити да најпре проучи основне акте међународног права (Повеља УН...), па тек након тога да настави да се бави дипломатијом. Косово је Србија.!!!!

(sreda, 02. okt 2019, 07:29) - anonymous [neregistrovani]

Svi znaju

To što se krši rezolucija UN i priznavanje Kosova je legalno, a povlačenje priznanja je nelegalno.E pa nisu svi spremni da budu sluge i poslušnici. Mnogo je zemalja u svetu koje drže do svog dostojanstva i digniteta a koje su u nekom momentu bile prevarene, primorane da urade nešto što se kosi sa međunarodnim pravom. Sada to ispravljaju jer bi to isto danas ili sutra moglo i njima da se dogodi. Zna on veoma dobro da je zbog Helen Rante, njegove sunarodnice, oko Račka počelo bombardovanje SRJ. A Srbija da nastavi tamo gde je stala. Sve što zapad i njihove sluge da nije dobro što Srbija radi znajte da je to ispravno i pozitivno za našu zelju.

(sreda, 02. okt 2019, 07:23) - anonymous Milan [neregistrovani]

idemo dalje

Da se osvrnuo da kaze Albancima da maltretiraju Srbe, da uvazavaju prava. Ne to nije rekao nego im je rekao da su takse visoke. A nama sto lobiramo ZA NAŠU zemlju. Kad oni lobiraju i strane zemlje za njih to je on zaboravio. Živela Srbija, idemo dalje.