Joksimovićeva i Falkoni: Politički i ekonomski odnosi dve države u usponu

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Francuske Žan Lujom Falkonijem o evrointegracijama Srbije, nastavku saradnje dve države u procesu našeg pristupanja EU, bilateralnim odnosima, kao i situaciji u EU i regionu.

Jadranka Joksimović je obavestila ambasadora da je članstvo u EU strateški spoljnopolitički interes Srbije i istakla da smo posvećeni tom prioritetu – što potvrđuju i jasna opredeljenost države, društva u celini i građana da se sprovode reforme.

Naime, njih više od polovine podržava članstvo u EU, a gotovo dve trećine reforme koje se u procesu pristupanja sprovode, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Joksimovićeva je naglasila da se poseban akcenat stavlja na reforme u oblastima vladavine prava i ekonomije, odnosno da je njihov pozitivan efekat primetan kroz sve veću prisutnost stranih investitora.

Ministarka je informisala Falkonija da Srbija intenzivno radi na pripremi novih poglavlja i da očekuje da, tokom predsedavanja Finske Savetu EU, otvori neka od njih.

Posebno je podvukla značaj nedavne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegove poruke date u Beogradu da unutrašnje reforme EU mogu da se odvijaju uporedo sa politikom proširenja zasnovanom na jasnim kriterijumima.

Pored regionalne stabilnosti, ministarka za evropske integracije naglasila da je za Srbiju naročito značajno uspostavljanje održivog, kompromisnog i trajnog rešenja za KiM. Precizirala je da je Beograd spreman za nastavak razgovora čim Priština ukine jednostranu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije, ali i da smo za razliku od Prištine konkretnim aktivnostima potvrdili opredeljenost da sprovodimo Briselski sporazum.

Ambasador Francuske Žan Luj Falkoni rekao je da će Francuska nastaviti da podržava evrointegracije Srbije i da će nastaviti sa pružanjem ekspertske podrške u tom procesu.

Ocenio je da su rezultati reformi već vidljivi, smatra da bi one trebalo da budu intenzivirane, a da je dobro što se, u tom smislu, vladavini prava i ekonomiji posvećuje posebna pažnja. Ambasador je konstatovao i da se Srbija potvrdila i kao značajan i kredibilno odgovoran partner EU.

Joksimovićeva je zahvalila na sveukupnoj pomoći koju Francuska pruža Srbiji u procesu pristupanja. Izrazila je očekivanje da će Francuska, uz jasan stav o neophodnosti reforme EU, ostati posvećena kredibilnoj politici proširenja, odnosno principu da od pojedinačnih rezultata svake države kandidata zavisi i njen napredak u evropskim integracijama.

Joksimovićeva i Falkoni saglasni su da su bilateralni odnosi – i politički i ekonomski dve države u usponu i da ima kapaciteta za njihovo jačanje. Posebno jer su brojne francuske kompanije investiciono prisutne u privrednim kapacitetima u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи