Vlada usvojila nove zaključke o unapređenju izbornog procesa

Vlada Srbije usvojila je deset novih zaključaka Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, kojima se dodatno unapređuje izborni proces u zemlji.

Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave se nalaže da uvede posebnu stranicu na internet prezentaciji na kojoj će biti dostupne sve informacije o biračkom spisku, pre svega njegovo ažuriranje, izmena podataka u biračkom spisku, kao i način unosa izmena u biračkom spisku.

Takođe će biti dostupne i informacije o kontakt osobama, telefonima i elektronskim adresama u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje su zadužene za Jedinstveni birački spisak.

Sve ovo se radi u cilju dodatnog upoznavanja građana o njihovim pravima o glasanju prema mestu boravišta u zemlji ili inostranstvu, kao i načinu kako građani mogu da provere da li su podaci u Jedinstvenom biračkom spisku tačni.

Usvojen je Zaključak kojim se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave nalaže da preko Upravne inspekcije vrši nadziranje nad ažuriranjem biračkog spiska, uključujući i mere vanrednog nadzora.

Obuka za vođenje i ažuriranje biračkog spiska 

Istom ministartvu se traži da organizuje obuku ovlašćenih matičara i zamenika matičara zaduženih da svaki podatak koji utiče na potpunost, tačnost i blagovremenost vođenja biračkog spiska dostavi organu koji je nadležan za donošenje rešenja na kome se zasnivaju promene u biračkom spisku.

Takođe je naloženo da se izvrši obuka ovlašćenih lica za vođenje, odnosno ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska, kao i da resorno ministarstvo izradi priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku za potrebe ovlašćenih lica za vođenje, odnosno ažuriranje biračkog spiska.

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je i Zaključak kojim se preporučuje Republičkoj izbornoj komisiji da Uputstvom o sprovođenju izbora za narodne poslanike propiše odredbe kojima bi se bliže uredio javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora.

Među preporukama Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, a koje je Vlada Srbije usvojila, nalazi se i preporuka Republičkoj izbornoj komisiji da do raspisivanja izbora za narodne poslanike organizuje obuku svih potencijalnih članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu, a u vezi sa poslovima koje u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika obavljaju birački odbori.

Takođe je usvojeno da se preporuči Republičkoj izbornoj komisiji da Uputstvom o sprovođenju izbora za narodne poslanike propiše odredbe kojima bi se bliže uredilo praćenje rada organa za sprovođenje izbora od strane domaćih i stranih posmatrača, kao i preporuka da Uputstvom o sprovođenju izbora za narodne poslanike propiše odredbe koje bi se odnosile na omogućavanje građanima da po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво