Koha: Sastanci u Njujorku, napori za postavljanje okvira za dijalog

Na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku predstavnici centralnih institucija u Prištini i Beogradu razgovarali su o "konačnoj nagodbi" oko Kosova i kompromisu koji žele da postignu, a predstavnicima Prištine predočen je zahtev za uklanjanje prepreka i nastavak dijaloga sa Beogradom, prenosi "Koha ditore".

Dnevnik citira i ocene političkih analitičara u Prištini da se "dijalog nastavlja ispod stola, uprkos stavu Srbije da se neće vratiti za sto sve dok ne bude ukinuta taksa".

Analitičar Krenar Šalja smatra da se "značajan deo dijaloga odvija ispod stola".

"Ono što ljudi vide u medijima je samo simbolično", rekao je Šalja, ne isključujući da novoj vladi koja će biti formirana u Prištini nakon oktobarskih parlamentarnih izbora bude ponuđeno rešenje koje bi moglo uključivati promene granice.

"Ta opcija se ne može isključiti ... Međutim, osnovni cilj Srbije je obnavljanje dijaloga i ne nužno postizanje sporazuma", tvrdi Šalja.

Eventualne "promene granica" su primorale kosovskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja da otputuje u Njujork, "kako bi sprečio Tačija da crta novu mapu za Kosovo", preneo je Haradinajev preedizborni koalicioni partner, predsednik Socijaldemokratske partije i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Rekao je "da mora da putuje u SAD, jer kad nismo tamo loše stvari se dešavaju za Kosovo".

"Rekao je da je predsednik Kosova već tamo, kao što je to slučaj sa Srbijom i da će možda da pripreme još jednu kartu za podelu Kosova, kao i prošli put", citirao je Ahmeti Haradinaja na predizbornom skupu u Suvoj Reci.

Haradinaj se juče sastao sa američkim izaslanikom za Balkan, Metju Palmerom i nakon susreta izjavio da je "još jednom naglasio da je Kosovo spremno i posvećeno pravno obavezujućem sporazumu, uključujući uzajamno priznavanje postojećih granica".

"Kosovo je nepokolebljivo u jačanju bilateralnog i strateškog partnerstva, kao i u produbljivanju večnog prijateljstva sa povratkom SAD za sto dijaloga bez uslova i sa jasnim rokom i okvirom, za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, na način koji približava dve zemlje evroatlantskim strukturama", rekao je Haradinaj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво