Koji značaj danas imaju UN i koliko su važne za rešavanje pitanja KiM

Bivši ambasador SRJ u Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović rekao je za RTS da su na zasedanju Generalne skupštine UN noseća tema klimatske promene ali da je to istovremeno velika prilika za šefove država i vlada da se sretnu sa svojim kolegama radi rešavanja brojnih pitanja i otklanjanja problema. Ovogodišnje zasedanje za Srbiju ima poseban značaj zbog pitanja Kosova i Metohije, ukazao je Jovanović.

Vladislav Jovanović je, gostujući u Dnenviku RTS-a, rekao da zagovornici nezavisnosti tzv. Kosova, odnosno zapadne zemlje, imaju čitav kolektivni nastup prema predsedniku Srbije kako bi iznudile neku vrstu kretanja Srbije prema njihovim očekivanjima.

U tom smislu, Jovanović ističe da je predsednik Vučić bio u pravu kada je rekao da ga očekuju teški razgovori u Njujorku.

Kaže i da bi Beograd trebalo da pređe u aktivniju ulogu jer nas stalno izjašnjavanje o stavovima drugih zemalja stavlja u pasivan položaj. Navodi da je, paralelno sa insistiranjem na kompromisu potrebno podsećati zapadne sile na njihovu odgovornost koja proizilazi iz Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

Ističe i da članstvo Srbije u UN potvrđuje njene granice sa Kosovom kao integralnim delom.

Jovanović ističe da su Ujedinjene nacije najveća dobit za čovečanstvo posle Drugog svetskog rata, ali da su zbog raznih podela u svetu one devalvirane, gurnute u stranu a probleme su rešavale pojedinačne zemlje ili grupe.

Dodaje da su UN u nekim trenucima bile afirmisanije a u nekim potpuno gurnute u stranu, kao za vreme apsolutne prevlasti Amerike posle pobede u Hladnom ratu. Sada, kaže Jovanović, kada se formira novi svetski poredak, UN ponovo postaju neophodnije.

Navodi da se nazaoštrenija pitanja i dalje rešavaju od strane velikih sila, ali da dogovor mora da prođe kriz UN koje se polako vraćaju u centar aktivnosti jer raznorodne zemlje imaju potrebu za krovnom organizacijom.

Vraćajući se na pitanje Kosova i Metohije, Jovanović je naveo da postoje dve prepreke da bi ono stiglo do UN. Jedna je saglasnost Srbije a druga rezolucija 1244.

Podseća i da postoje najmanje dve stalne članice SB UN koje insistiraju na poštovanju Rezolucije 1244.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво