Nedelja svetske diplomatije – Vučić na zasedanju Generalne Skupštine UN

Počinje najvažnija nedelja u godini, bar kada je reč o Ujedinjenim nacijama i Njujorku. Već večeras ugostiće sve one koji u ovom trenutku kroje svetsku politiku i društvene događaje. Na 74. zasedanju Generalne Skupštine biće i delegacija iz Srbije predvođena predsednikom države. Sa američkim, ruskim, nemačkim i drugim zvaničnicima Aleksandar Vučić tražiće put do rešenja kosmetskog pitanja. Već prvog dana, predsednik Srbije razgvaraće sa nemačkom kancelarkom.

Naredna nedelja za Srbiju biće nedelja učvršćivanja dobrih odnosa sa onima koji mogu imati ključnu ulogu u rešavanju kosmetskog problema. Odmah po dolasku u Njujork, predsednik Srbije sastaće se s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na njenu inicijativu.

"Ja mislim da je Zapad planski isturio premijerku Merkel zato što je Srbija u najtešnjim ekonomskim odnosima sa Nemačkom i u najtežoj situaciji da kažem ne Nemačkoj i to je namerno učinjeno", diplomata, bivši ambasador Jugoslavije.

Diplomata Zoran Milivojević smara da je Nemačka u poziciji da se prilagođava nečemu što je na globalnom planu stav ključnih aktera na čelu sa SAD.

"Kosovsko pitanje se ne može rešiti bez velikih sila, ne može se rešiti bez Saveta bezbezbednosti UN, to je poslednje mesto na kome će se status rešiti kakav god da bude i kad god da bude. Prema tome, bez učešća SAD, Rusije i Saveta bezbednosti, to nije moguće, prema tome, mislim da je realno da se i Nemačka približava tom stavu o kompromisu o dijalog", kaže Milivojević. 

Po otvaranju zasedanja, predsednik Srbije imaće odvojene bilateralne susrete sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom i američkmi diplomatom Filipom Rikerom. Drugog dana boravka, predsednik Srbije prisustvovaće prijemu predsednika SAD Donalda Trampa. I to će biti prilika za susrete sa svetskim zvaničnicima.

"Biće značajnih susreta, naporan rad nas kao i uvek očekuje. Svaki minut je vredan, to ćemo koristiti", rekao je predsednik Vučić.

"Svi sagovornici sa kojima će se tamo sresti, imaju ujednačen stav da od Srbije traže da prihvati ono što su proizveli kao konačnu činjenicu, nezavisno Kosovo i da se obave pregovori u tom pravcu s tim da su sada nešto omekšali retoriku i dozvoljavaju da mora da se postigne kompromis", kaže Jovanović.

Svake jeseni u Njujorku nezaobilazni su susreti sa zvaničnicima EU, a prvi put od imenovanja, razgovaraće i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Uz zahvalnost onima koji Kosovo nisu ni priznali i koji su priznanje povukli, predsednik Srbije sastaće se sa predsednikom Gvatemale i predsednikom države Palau.

"Vrlo je značajan susret koji će imati sa ministrom Lavrovim, jer je Rusija, kao stalni član Saveta bezbednosti, energična u odbrani rezolucije 1244", kaže Jovanović. 

U zgusnutom rasporedu predsednika Srbije su i odvojeni susreti sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergeom Brendeom, političkim direktorom britanskog Forin ofisa Ričardom Murom. Tokom boravka u Njujorku, predsednik Srbije sastaće se sa ministrom odbrane Irske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво