Srbija pouzdan i iskren prijatelj Kine

Na svečanosti kojom se obeležava 70. godina od osnivanja NR Kine, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan što je Srbija značajna karika u implementaciji projekta "Jedna pojas, jedan put". Ukazao je da je Kina u teškim trenucima nesrećnim za Srbiju uvek bila principijelni i istrajni partner. Kineska ambasadorka Čen Bo je rekla da tih 70 godina predstavlja period neprekidnog produbljivanja prijateljstva Kine i Srbije.

Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, na svečanoj akademiji.

Vučić je rekao da mnogi optužuju Srbiju da je postala najveći prjatelj Kine u Evropi, i istakao da je, to što je za njih optužba, za nas hvalospev, jer planiramo da budemo takvi i u budućnosti.

Predsednik je rekao da je ponosan što je Srbija značajna karika u implementaciji projekta "Jedna pojas, jedan put".

Preneo je da broj kineskih turista raste iz godine u godinu, a da je u prvih sedam meseci ove godine zabelezeno 73.559 dolazaka u Srbiju, te da očekujemo da značajno premašimo broj iz 2018.godine.

"Moj odgovor njima je ''dobrodošli u svoju Srbiju''. Zbog te činjenice imao zajedničke patrole u Beogradu sa kineskim policajcima. Kao što ste primetili nikome u Beogradu i Srbiji to nije zasmetalo nijednog sekunda, a razlog za tako nešto je što građani Srbije vole Kineze, što smo uvek bili zajedno, što ste bili sa nama i kada je bilo teško, a ne samo kada je bilo lako", objasnio je Vučić.

On je kazao da danas Srbiju neki kritikuju i hvale, ali svakako je prepoznaju po prijateljstvu sa Kinom.

"Mi smo ponosni na to, kao i na naš evropski put, naše prijateljstvo sa Rusijom i mnogim drugim zemljama sveta", rekao je Vučić.

Ukazao je da je Kina u teškim trenucima nesrećnim za Srbiju uvek bila principijelni i istrajni partner.

Naglasio da junački, stradalni gest službenika ambasade Kine tokom sukoba sa NATO da ostanu u Srbiji, nikada nećemo zaboraviti.

Kazao je da je Srbija zahvalna Kini na podršci teritorijalne celovitosti Srbije i rešavanju kosovskog pitanja, te da Kina može računati na podršku Srbije u suočavanju sa sličnim pošastima.

"Sve što čujete od drugih koji želeli da kažu nešto loše o Kini, od nas nećete čuti", podvukao je Vučić.

Istakao je posebno ulogu predsednika Kine Si Đipinga u razvoju Kine, ostvarenju ogromnih ekonomskih uspeha, uspešnoj borbi protiv siromaštva, i daljem otvaranju prema svetu, posebno i zbog inicijative "Jedan pojas, jedan put", koji prema njemu ne treba da donosi samo razvoj Kinezima, već sreću svim narodima na tom putu.

"Ponosni smo što smo deo te inicijative", naglasio je Vučić.

Rekao je da je bilo mnogo onih koji su doprineli razvoju odnosa Srbije i Kine, posebno izrazivši zahvalnost bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, za kojeg je rekao da je postavio temeljac saradnje.

Vučić je istakao da je Pupinov most u Beogradu prvi kineski most u Evropi, da su kineski partneri radili na izgrađenoj deonici autoputa "Miloš Veliki", da je projekat modernizacije železničke pruge Beograd - Budimpešta u punom jeku, a da će kineski prijatelji raditi još novih kilometara puteva i pruga.

Takođe, nabrojao je značajne kineske investicije u Srbiji - "Ziđin" u Boru, "Šangdong Linglong" u Zrenjaninu, "Mint Automotiv" u Loznici, "Meitu" u Obrenovcu, a među svim ulaganjima posebno je izdvojio HBIS, kinesku kompaniju koja je preuzela smederevsku Železaru, pre svega zahvaljujući predsedniku Si Đinpingu.

"Nikada to nećemo zaborvaiti, HBIS je u Smederevu bukvalno spasio Železaru i radna mesta 5.000 ljudi", podvukao je Vučić.

Dodao je i da Kineska banka posluje u Srbiji, a da se Srbija promoviše na kineskoj platform Alibabi.

"Pregovaramo i očekujemo dolazak velikih kineskih kompanija u Srbiju, u različitim oblastima, energetike, industrije, savremenih inovativnih tehnologija, veštačke inteligencije", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da je ponosan što su odnosi strateškog parterstva dve zemlje na najvišem nivou u istoriji, a čelično prijateljstvo osnova za dalje obogađivanje saradnje.

Primetio je da se Kina suočava sa nipodaštavanjem i potcenjivanjem iz različitith delova sveta, kao i njen predsednik, zapitavši koliko se puta samo čula ocena da kineski ekonomski model ne može još dugo da opstane i da Kina ne može dalje da napreduje.

"A, Kina je radila vredno, marljivo, posvećeno, iz godine u godinu napredovala, i sada je druga ekonomska sila sveta", istakao je Vučić i dodao da su tendencije takve da neće još dugo biti druga.

U tom smislu je čestitao kineskom predsedniku na uspehu i na tome što, kako je rekao, Kinu vodi u svetlu budućnost.

Vučić je istakao da izvanredni politički kontakti dve zemlje doprinose međusobnom razumevanju i podršci u pitanjima pitanjima od državnog i nacionalnog interesa.

Podsetio je da je Si Đinping posetio Srbiju 2016. godine, što je bilo od ključnog značaja, jer je poseta dala novi implus za povećanje kvaliteta odnosa dve zemlje.

"Tu vrstu posete retko možete da zaboravite, a Si je uradio nešto posebno - lično je obećao da će da pomogne u rešavanju problema Železare, koja je ''uzimala'' 12 miliona dolara svakog meseca. Niko nije znao šta sa njom da uradi, a Si je znao", rekao je Vučić.

Podvukao je da je smederevska Železara danas najuspešnija fabrika i najveći srpski izvoznik u 2019. godini.

Srbija uvek podržavala politiku Kine 

Kineska ambasadorka Čen Bo je istakla da je čvrsto uverena da će pod vođstvom kineskog i srpskog predsednika, Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, kineski i srpski narod još čvršće biti ujedinjeni, pomagati jedni drugima i postizati sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine višeg kvaliteta.

Bo je podsetila da je samo pet dana nakon osnivanja Narodne Republike Kine, nova Kina iz Beograda dobila zvanično priznanje.

"Tokom ovih 70 godina, bez obzira na promene u domaćem i međunarodnom okruženju, Srbija je uvek podržavala politiku Kine", rekla je Bo i dodala da će kineski narod večno pamtiti tu podršku.

Ambasadorka je podsetila da je Kina 1998. godine pretrpela strašne poplave, a 2008. veliki zemljotres i istakla da je, uprkos ogromnim ekonomskim teškoćama, srpski narod pružio materijalnu pomoć Kini.

Sledeći inicijativu "Pojas i put" je, kako je rekla, otpočela nova era odnosa Kine i Srbija.

"Zajedničkim naporima izgradili smo most Zemun-Borča, zajedno spasili našu 'Železaru Smederevo', otvorili auto-put 'Miloš Veliki...", navela je ona.

Rekla je da će Narodna Republika Kina dočekati 70. jubilej svog osnivanja prvog oktobra ove godine i dodala da je to kratak period u više hiljada godina dugoj istoriji Kine.

"To je izuzetnih sedamdeset godina tokom kojih je Kina postigla sjajan razvojni uspeh i snažno doprinela svetskom miru i razvoju. Kina je od jedne siromašne zemlje napredovala do druge najveće svetske ekonomije", rekla je Bo.

Istakla je da kineski narod, pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga, napreduje sa uverenjem u svoju lepšu budućnost i da će razvoj Kine doneti blagostanje celom svetu.

Nakon zvaničnog obraćanja održan je mešoviti koncert kineskog orkestra i Narodnog ansambla "Kolo", a svečanost je završena velikim vatrometom ispred Sava centra.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 22. sep 2019, 08:16) - anonymous [neregistrovani]

Jako pametno

Jako pametna manifestacija. Kina postaje ekonomska sila broj 1 (ukoliko to već nije), i imati takvog prijatelja je od neprocjenjive važnosti. Nadamo se samo da su ovaj dogadjaj ispratili mediji u Kini. Sve čestitke.