Vučić: Predlažete da iznajmimo teritoriju KiM na 100 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su predlozi, poput ideje Vojislava Koštunice da se za Kosovo primeni model Hongkonga, nerealni i neprimenjivi, a istovremeno Srbiji otežavaju razgovore i poziciju u pregovorima o Kosovu i Metohiji.

"Veoma poštujem naše predsednike, Tadića, Koštunicu, Nikolića, ali moje je pitanje šta vam znači to kao Hongkong? Da iznajmimo teritoriju na 100 godina", uzvratio je Aleksandar Vučić na pitanje novinara kako vidi Koštuničinu izjavu.

"Ko će da to prihvati i s kim ste razgovarali od Albanaca koji već imaju neiznajmljenu teritoriju, koju su dobili za vreme vašeg mandata?", zapitao je predsednik Srbije.

Dodao je da je odgovorio na ovakav način kako bi se video besmisao takvih predloga.

Bivši predsednik SRJ i premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je imao predlog za rešenje pitanje KiM i on se zasnivao na modelu Hongkonga, a za koji tvrdi da bi bio kompromis koji bi isključio sve ekstremne opcije i da bi bio uspešan, održiv i funkcionalan. 

"Nadgledana autonomija, za razliku od nadgledane nezavisnosti, saglasna je Povelji UN i Ustavu Srbije. Time bi bilo omogućeno Albancima da u AP KiM sami upravljaju svojom vlastitom budućnošću i ostvaruju svoje interese, a, s druge strane, Srbija bi saglasno Povelji UN zadržala svoje suverenitet i integritet", rekao je Koštunica za Kurir. 

Nesmisao tog predloga ilustrovao je činjenicom da u Hongkongu žive Kinezi, a na Kosovu i Metohiji 93 odsto stanovništva čine Albanci, a ne Srbi.

Situacija na Kosovu je mnogo komplikovanija i teža 

"Hajde da prekinemo sebe da lažemo, da pričamo bajke o sebi, da se ne ponašamo kao da smo najveća sila na svetu, da se ne ponašamo da se sve okreće oko nas, da menjamo teze svakog dana samo što nam se ne sviđa istina, zato što naše nežne uši neće da čuju istinu", istakao je Vučić.

On je podvukao da je situacija na Kosovu mnogo komplikovanija i teža, te podsetio da je u vreme predsedničkog mandata Koštunice počinjen pogrom nad Srbima, a u vreme premijerskog mandata sprovedeno izricanje nezavisnosti.

"Naša reakcija tada je bila ili Hongkong ili saopštenje - zaboravili su na Hongkong i bilo je saopštenje", kritikovao je Vučić.

Ponovio je da oni koji to predlažu pokažu kako to može i kako će taj predlog prihvatiti Albanci.

Pozvao je da dovedu ljude da naprave Hongkong, jer on nije u stanju da to učini, zato što su to gluposti.

"Sutra ću da podnesem ostavku, samo da mi garantujete da ćete taj dogovor da postignete. Nemojte da se igrate dece, dečijih igara. Nama je potrebno realan, ozbiljan, objektivan, državnotvorni i državnički pristup rešavanju kosovskog problema, a ne dnevnopolitičko glupiranje. Ajde provedi ga danas, odmah se sklanjam. Samo kaži narodu da ćeš uspeti da to provedeš", kazao je on dodajući da se ne obraća Koštunici već onima koji su to na genijalan način preneli.

Osvrnuo se i na izjave da je rešenje u pomirenju i dozvoli Albancima da se leče u našim bolnicama.

"Pa leče se. Pune su naše bolnice Albanaca. Ali, kako ćete da se pomirite kada Albanci to neće? Prekinite da lažete sebe, ne samo domaću javnost. Svi zajedno obmanjujete javnost. Recite kakva je istina, pa u tim okvirima da nađemo kako da rešimo to pitanje. Obmanjujete javnost, jer nežne srpske uši više vole da čuju laž nego gorku istinu", rekao je on navodeći kao primer lečenje raka kamilicom umesto hemoterapijom.

Srbi, kaže, vole da slušaju o Kipru, Hongkongu kao rešenju, a radi se o pričama koje ne liče na naš slučaj.

"Prestanite sa lažnim primerima i drugim glupostima jer time otežavate Srbiji bilo kakav ozbiljan razgovor o bilo čemu, dovodite zemlju u tešku poziciju", istakao je Vučić.

broj komentara 11 pošalji komentar
(subota, 21. sep 2019, 23:03) - Ksenija [neregistrovani]

Komentar

Svi oni misle da je bavljenje politikom igrica.

(subota, 21. sep 2019, 21:59) - Rajko [neregistrovani]

Komentar

Rešavanje pitanja Kosova i Metohije je veoma kompleksan. Ako je toliko jednostavno rešiti taj problem, zbog čega su ih prethodnici pre Vučića stavljali pod tepih.

(subota, 21. sep 2019, 21:54) - Boris [neregistrovani]

Komentar

Ako je rešenje tako jednostavno što se sve nije desilo daleko ranije.

(subota, 21. sep 2019, 19:21) - anonymous [neregistrovani]

Rez.SB.UN. 1244....

Ne treba se,ni u kom slucaju i ni za kakav prijedlog, odricati Rez SB.UN 1244 koja je donesena koncenzusom svih clanica SB. UN. i koja za Srbiju i srpski narod nema i ne smije imati nikakvu alternativu.Svako drugo nastojanje da se rijesi pitanje srpskog KosMeta je duboko pogresno i stetno kako za Srbiju tako i za srpski narod u cjelini.
Zapadne sile danas nisu vise u stanju da silom rjesavaju politicka pitanja i zato treba insistirati da se postuje medjunarodno pravo koje podrazumjeva provodjenje Rez.SB.UN 1244. i tacka,nema dalje.

(subota, 21. sep 2019, 18:33) - anonymous [neregistrovani]

О чему се овде ради?

Зашто г. Председник карикира овај одличан предлог? Ми смо сви разумели да се ради о принципу "једна држава са два система", а не некаквом рентирању.

(subota, 21. sep 2019, 18:30) - Tihi [neregistrovani]

Pitanja i odgovori

Nama samo treba jaka Ekonomija i dobar životni standard sa prosečnom platom oko 800 EUR.
U takvoj situaciji ni Albanci nebi tražili nezavisnost i sve bi se samo rešilo.
Ovako pošto živimo na ivici ekonomske bede već 30 god.a u poslednjih 10 god suočeni smo i sa moralnom bedom onda je potpuno razumljivo da niko neće sa nama pa i naš narod masovno odlazi iz Srbije u potrazi za boljim životom.

(subota, 21. sep 2019, 17:24) - Bane [neregistrovani]

...

Pa 1999 god. Po rezuluciji 1244 UN Kosovo i Metohija je bila u sastavu SRJ. Bilo bi bolje da svako procita rezulucija a ne da slusa one koji slepo slusaju one koji su dodelili nezavisnost. Takodje da je KiM ostala pod kontrolom UN sigurno bi bilo drugacije. Setite se da je Dobrica Cosic davno ,davno(60') nastradao zbog KiM a da su tome ucestvovali najvise srpski kadrovi tog vremena. Nastavite samo kao Srbi tog vremena bice jos gore po srpski narod.

(subota, 21. sep 2019, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

U čije vreme?

Kumanovski sporazum gospodo, kad smo povukli vojsku i policiju i sudstvo i školstvo i katastar i matičare... ma sve, predali im ključ u ruke i to proglasili pobedom. E tada su dobili sve 1999. 

(subota, 21. sep 2019, 15:58) - anonymous [neregistrovani]

Realno

Ne treba slusati one u cije vreme je KiM i proglasilo nezavisnost.

(subota, 21. sep 2019, 15:58) - ОвајЧовекЈеНевиђени [neregistrovani]

Лажов

Како то мислите добили су Косово за време Коштуничине владавине? Добили су га 1999. године, и гле чуда - тада сте ви владали са Слобом, иста екипа као и данас, само њега нема. Има нас који не памтимо као колибри.