Vučić poziva na uzdržanost: Sukob bi značio kraj za sve nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predstavnike Srba iz Republike Srpske na uzdržanost, nakon objavljivanja deklaracije SDA. Milorad Dodik kaže da bi realizacija deklaracije tražila afirmaciju prava Srpske na samoopredeljenje i otcepljenje.

Milorad Dodik je rekao da su predsednika Vučića i premijerku Brnabić informisali o situaciji u BiH – o donošenju deklaracije SDA, čiji je, kaže, trajni cilj da nema Srba ni Srpske.

"Mi smo predsednika i premijerku informisali u nastojanju da obezbedimo i saglasnost i eventualnu podršku Srbije u odbrani RS. Tražio sam od predsednika da se jasno pošalje poruka da je napad na bilo koju srpsku zajednicu i napad na Srbiju", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da deklaracija koju je SDA usvojila nije interni, već opštebošnjački dokument. Tvrdi da njim žele da promovišu bosanski identitet i jezik, i da se uništi postojanje Srba na tim prostorima.

U Beograd su došli da bi se postigao politički konsenzus i dao "jasan, snažan i jedinstven" odgovor prema bilo kakvoj mogućnosti da se takve namere ostvare.

"Republika Srpska je odbacuje kao antisrpsku, antidejtonsku i antiustavnu. Ona ruši postojeći politički sistem", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je istakao i da bi realizacija deklaracije tražila afirmaciju prava Srpske na samoopredeljenje i otcepljenje.

"Od Srbije smo tražili da nam pomogne sa stanovišta osposobljavanja bezbednosnih jedinica. Nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni, kada smo bili naivni smo stradali, ne treba da dozvolimo to", poručio je Dodik.

Srbiju Dejton obavezuje da reaguje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija poštuje postojanje BiH kao jedne države, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Naveo je da Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugima, kao i da Srbija ima obavezu da dâ svoju reakciju, mišljenje i sud u slučaju kršenja Dejtonskog sporazuma.

Navodi da su ljudi iz Srpske saglasni u dva pitanja: odnosu prema opstanku RS i negativnom odnosu prema deklaraciji SDA i odnosu poštovanja prema Srbiji i želji za najbližim odnosima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao predstavnike Srba na uzdržanost.

"Mi pozivamo Dodika i predsednicu Cvijanović i sve naše ljude koji stoje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, u skladu sa interesima Srpske, Srbije i BiH, da damo sve što možemo da se sačuva mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Istakao je da bi bilo kakav sukob značio "ekonomski krah i kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve nas".

"Pokušajmo da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtona", rekao je Vučić.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво