Vučić poziva na uzdržanost: Sukob bi značio kraj za sve nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predstavnike Srba iz Republike Srpske na uzdržanost, nakon objavljivanja deklaracije SDA. Milorad Dodik kaže da bi realizacija deklaracije tražila afirmaciju prava Srpske na samoopredeljenje i otcepljenje.

Milorad Dodik je rekao da su predsednika Vučića i premijerku Brnabić informisali o situaciji u BiH – o donošenju deklaracije SDA, čiji je, kaže, trajni cilj da nema Srba ni Srpske.

"Mi smo predsednika i premijerku informisali u nastojanju da obezbedimo i saglasnost i eventualnu podršku Srbije u odbrani RS. Tražio sam od predsednika da se jasno pošalje poruka da je napad na bilo koju srpsku zajednicu i napad na Srbiju", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da deklaracija koju je SDA usvojila nije interni, već opštebošnjački dokument. Tvrdi da njim žele da promovišu bosanski identitet i jezik, i da se uništi postojanje Srba na tim prostorima.

U Beograd su došli da bi se postigao politički konsenzus i dao "jasan, snažan i jedinstven" odgovor prema bilo kakvoj mogućnosti da se takve namere ostvare.

"Republika Srpska je odbacuje kao antisrpsku, antidejtonsku i antiustavnu. Ona ruši postojeći politički sistem", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je istakao i da bi realizacija deklaracije tražila afirmaciju prava Srpske na samoopredeljenje i otcepljenje.

"Od Srbije smo tražili da nam pomogne sa stanovišta osposobljavanja bezbednosnih jedinica. Nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni, kada smo bili naivni smo stradali, ne treba da dozvolimo to", poručio je Dodik.

Srbiju Dejton obavezuje da reaguje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija poštuje postojanje BiH kao jedne države, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Naveo je da Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugima, kao i da Srbija ima obavezu da dâ svoju reakciju, mišljenje i sud u slučaju kršenja Dejtonskog sporazuma.

Navodi da su ljudi iz Srpske saglasni u dva pitanja: odnosu prema opstanku RS i negativnom odnosu prema deklaraciji SDA i odnosu poštovanja prema Srbiji i želji za najbližim odnosima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao predstavnike Srba na uzdržanost.

"Mi pozivamo Dodika i predsednicu Cvijanović i sve naše ljude koji stoje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, u skladu sa interesima Srpske, Srbije i BiH, da damo sve što možemo da se sačuva mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Istakao je da bi bilo kakav sukob značio "ekonomski krah i kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve nas".

"Pokušajmo da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtona", rekao je Vučić.

broj komentara 32 pošalji komentar
(nedelja, 22. sep 2019, 07:43) - anonymous [neregistrovani]

Uzroci i posledice

U Bosni ste stalno dešavaju sukobi,Srbija je bila uvučena u prvom svetskom ratu..devedesetih opet,pa opet nešto sada. Moravska Srbija nema ništa sa ovim. Ostavite Srbiju na miru i resavajte probleme dijalog...

(nedelja, 22. sep 2019, 06:48) - anonymous [neregistrovani]

ok

Sa jedne strane imamo Dejtonski sporazum,a sa druge imate Bosnu I Hercegovinu kao ne funkcionalnu drzavu. 3 entiteta koja nemaju poverenja jedni u druge i koji ne bi mogli da se saglase ni oko promene sijalice. Imare Republiku Srpsku koja ima bolje odnose sa Srbijom po pitanju svega,a imate i Hrvate koji takodje imaju bolje odnose sa Hrvatskom.Bosnjaci kad bi mogli glasali bi na referendumu da se pripoje Turskoj.

(nedelja, 22. sep 2019, 06:20) - anonymous [neregistrovani]

Koji nato

Bosna nije članica Nato-a pod broj jedan,
a i ovo nije 99-A Rusija je jaka i spremna...

(nedelja, 22. sep 2019, 03:37) - slavonac [neregistrovani]

nista novo

Mozda je ova nova rezolucija i izglasana neki dan, ali su ciljevi SDA isti kao i 90-ih godina

(subota, 21. sep 2019, 22:19) - anonymous [neregistrovani]

Dado, Trebinje

Vučić treba svoju opozciju da poziva na uzdržanost, a ovakvim skupovima kao danas samo čini medvjeđu uslugu Dodiku i Republici Srpskoj. On treba da razgovara sa rukovodstvom RS, i da tajno dogovore da se spušta lopta ako treba da se spušta, a javno da mu stavovi budu barem određeno razumijevanje za stav institucija Republike Srpske. Jer u RS opozcija šuruje sa SDA, oni ih drže u Savjetu ministara a ti zoveš njih da sa Dodikom dogovore nešto korisno za RS. Nema smisla. Gdje još to uspjelo. Probaj sa svojom opozicijom. Dodik ima 2/3 većinu iza sebe i da treba da radi ono što je u interesu zaštitet i očuvanja RS.

(subota, 21. sep 2019, 21:58) - Sava [neregistrovani]

Komentar

Da predsednik ne vodi dobru medjunarodnu i unutrašnju politiku bilo bi svašta.

(subota, 21. sep 2019, 17:58) - anonymous [neregistrovani]

Pamet u glavu ....

Ako se odreknemo Kosova, i priznamo kao drzavu mozemo očekivati još 3 teritorije Srbije koje će zatražiti otcepljenje ........

(subota, 21. sep 2019, 17:00) - anonymous [neregistrovani]

samo polako i uzdrano

ovo mogu biti americke igre u cilju destabilizacije regiona I odvajanje Turske od Rusije. Sve su ovo zapadne igre.

(subota, 21. sep 2019, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

@Dodi

Додик не увлачи Србију у рат са Нато, већ дуги НАТО прсти поново плету по БиХ. Све ово су координисани напади на нас око Косова. Нећемо НАТО, нећемо признати Косово. Ако хоће Еу да сарађује у реду, ако неће опет у реду. Нисмо ми будале да оставимо свој народ на цедилу. Нека свако зна да можемо заштитити свој народ.

(subota, 21. sep 2019, 16:28) - Петрија [neregistrovani]

Све је већ виђено

Нема ово везе са Додиком, нити са било којим другим персоналним разлозима. Ово би се догађало, ма ко да је на челу Републике Српске. Ради се о томе да се покушава на противуставан начин оборити дејтонски међународноправни поредак који је успостављен у Босни и Херцеговини на темељу Дејтонског мировног споразума. Отвара се нова криза на Балкану, а прави инспиратори кризе су они који би упорно да се обрачунају са Србима и дефинитивно елиминишу руски утицај на Балкану. Али, треба да знају да им то неће поћи за руком...