Selaković: Srbija jasno i nedvosmisleno podržava dejtonsku BiH

Generalni sekretar predsednika Republike, Nikola Selaković kaže za RTS da postoji jedna jasna zabrinutost Srba u BiH naročito u Republici Srpskoj. Uveren je da će predsednik Vučić uspeti da umanji te tenzije i da stavi do znanja da Srbija jasno i nedvosmisleno podržava dejtonsku BiH.

Nikola Selaković je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da Srbija poštuje i uvažava Bosnu i Hercegovinu u kojoj se odluke donose saglašnošću i konsenzusom tri konstutativna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Srbija ima vrlo ozbiljan i odgovoran stav kada je u pitalju BiH koji glasi: poštujemo i uvažavamo Bosnu i Hercegovinu koja je sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. Poštujemo Bosnu i Hercegovinu u kojoj se odluke donose saglasnošću i konsenzusom tri konstutativna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka", navodi generalni sekretar predsednika Republike.

Dodaje da postoji zabrinutost Srba u čitavoj Bosni i Hercegovini, naročito u Republici Srpskoj. 

"Uveren sam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem sastanku pokušati da umanji i ublaži te tenzije, ali i da jasno i nedvosmisleno stavi do znanja da Srbija podržava dejtonsku Bosnu i Hercegovinu", navodi Selaković.

Kaže da će sastanku prisustvovati svi pozvani predstavnici svih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, odnosno srpskih stranaka iz Bosne i Hercegvine.

"Uveren sam da je ovo dobar znak i svakako jasan signal jedne zabrinutosti koja postoji kod našeg naroda", navodi Selaković.

Osvrćući se na izjavu Metju Palmera da je moguća izmena Dejtonskog sporazuma navodi da ne postoje nepromenljive stvari ali da za to mora da postoji saglasnost sva tri konstutativna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Ne postoje nepromenljive stvari ali kada želite nešto da menjate, onda je za to potrebna i saglasnost onih koji su nešto sačinili pre toga. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstutativna naroda, donošenje odluka podrazumeva saglasnost sva tri konstutativna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka", objašnjava generalni sekretar predsednika Republike.

Poručuje da Srbija ima konstantu u svom odnosu prema BiH i da poštuje dejtonsku Bosnu i Hercegovinu. 

Dodaje da je Srbija tokom proteklih godina brojnim projektima obuhvatila svih 63 opština u Republici Srpskoj, pomogla kroz izgradnju ili obnavljanje obdaništa, vrtića, škola, ambulanti, bolnica, infrastrukturnih projekata.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 21. sep 2019, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

Sustina

Sustina je preventivna reakcija. Nista nije strasno ali ne treba cekati da nam uzmu nesto pa da reagujemo. Problem ovih sastanaka je opozicija iz RS koja je bliska sa SDA i ambasadama i koja ce preneti sta se prica

(subota, 21. sep 2019, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

Takoje

I da se Srbija nemesa unutar Bosne i Hercegovine

(subota, 21. sep 2019, 10:48) - anonymous [neregistrovani]

Тако је

И у то стоји да је Република Српска део територије БиХ и ништа друго.