Rektorka UB: Nadležni će ubrzati odlučivanje o doktoratu Malog

Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, poručila je da će nadležne službe Univerziteta učiniti sve kako bi se ubrzale procedure odlučivanja o osporenom doktoratu ministra finansija Siniše Malog. Studenti iz Udruženja "1 od 5 miliona", koji već sedmi dan blokiraju Rektorat, saopštili su da im je ugrožena bezbednost izjavama zvaničnika i da zaključavaju zgradu do daljnjeg. Članovi Senata, Saveta i Studentskog parlamenta istakli su da je izuzetno značajno za sve fakultete i institute da bude obezbeđen neometan rad.

Rektorka Ivanka Popović je posle zajedničke sednice Senata, Saveta i Studentskog parlamenta UB podsetila da, nakon odluke komisije Fakulteta organizacionih nauka, Etički odbor Univerziteta ima zakonski rok do 120 dana.

Međutim, u ovom trenutku je zbog osetljivosti situacije izuzetno važno da se taj rok ubrza, poručila je Popovićeva.

Rektorka je novinarima rekla da će se "strpljivo i istrajno" pregovarati sa studentima koji blokiraju Rektorat.

Oni moraju da izađu iz Rektorata, ali ne kao poraženi, već kao grupa koja će imati osećaj da je ostvarila barem deo svojih zahteva, rekla je Popovićeva posle sednice, koja je zbog blokade Rektorata održana na Građevinskom fakultetu.

Senat, Savet i Studentski parlament: Obezbediti neometan rad

Na zajedničkoj sednici, članovi Senata, Saveta i Studentskog parlamenta su saopštili da je od izuzetnog značaja za sve fakultete i institute da bude obezbeđen neometan rad Univerziteta u Beogradu u celini.

Podržavaju svakodnevne napore rektorke i članova Rektorskog kolegijuma za razrešenje situacije i ohrabruju dalju komunikaciju koja treba da dovede do toga da Univerzitet nastavi sa normalnim radom.

"Iako prepoznajemo širi društveni značaj tema koje su pokrenute u vezi sa blokadom Rektorata, ne podržavamo način na koji studenti koji borave u njemu pružaju podršku Univerzitetu", poručuju u saopštenju.

Studenti iz "Udruženja 1 od 5 miliona" zabranjuju ulazak u zgradu

Ranije danas, grupa studenata iz Udruženja "1 od 5 miliona", koji već sedmi dan blokiraju Rektorat, saopštili su da zaključavaju zgradu i zabranjuju bilo kakav ulazak do daljnjeg.

Odluku, kako su naveli u saopštenju, doneli su zbog toga što im je ugrožena bezbednost nakon izjava ministra prosvete Mladena Šarčevića, dekanke Filološkog fakulteta Ljiljane Marković i predsednika Aleksandra Vučića.

"Zbog ugrožene bezbednosti studenti u Rektoratu će od 14 časova zaključati vrata i zabraniti bilo kakav ulazak u zgradu do daljnjeg. O dešavanjima raspirivanja mržnje prema studentima obavestićemo čitavu domaću i međunarodnu javnost", piše u saopštenju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво