Starim studentima još dve godine da završe fakultete po starom

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Predlog izmene zakona o visokom obrazovanju, kojim se "starim studentima" produžava rok za završetak studija po programu po kojem su upisali fakultete.

"Stari studenti", koji još uvek nisu završili studije, propisivanjem novih rokova i pravila studija, dobili su priliku da svoje školovanje nastave i završe po starom nastavnom planu i programu u periodu u trajanju od dve školske godine.

Utvrđenim novim rokovima završetak tih studija predviđen je do kraja školske 2020/2021. godine, a za studente upisane na integrisane studije iz polja medicinskih nauka do kraja 2021/2022. godine.

Poslanici su izglasali i drugu tačku dnevnog reda 18. vanrednog zasedanja - Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 2. Zakona o potvrđivanju ugovora o izmenama i dopunama finansijskih ugovora između Srbije i Evropske investicione banke (EIB).

Odredba člana 2 sada se razume tako da se zakon primenjuje i na sve finansijske ugovore koje je Evropska investiciona banka (EIB), kao zajmodavac, zaključila sa pravnim subjektima sa sedištem u Srbiji, kao zajmoprimcima, koji imaju svojstvo naručioca u smislu Zakona o javnim nabavkama, a ne samo sa Republikom Srbijom, što je do sada bio slučaj. 

Raspravljajući o amandmanima na zakon o "starim studentima", Srpska radikalna stranka zatražila je da se tim ljudima omogući da završe studije bez ograničenja, dok su poslanici vladajućih stranaka rekli da će produžetak studiranja za dve godine podržati, ali da je vreme da se problem "večitih studenata" reši.

Poslanica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović navela je da SRS, za razliku od predloga Vlade koji, kako navodi, nije dobro rešenje i u skladu sa Ustavom, traži da se svim studentima omogući da bez ograničenja, po istom planu i programu po kojem su studije upisali, završe svoje studiranje.

Komentarišući izjavu ministra Mladena Šarčevića da je "poslednji trenutak da se i takozvani stari studenti uozbilje", Jovanović je kazala da nije njegovo to da li je neko ozbiljan ili neozbiljan, kao što nije ni Vlade Srbije ili nekog dekana. 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je da niko nikome ne sputava pravo da studira koliko želi godina i da to ne mora ni zakon, ni amandman da rešava, ali da se ne može imati u jednoj zemlji dva sistema školovanja.

"Moje poruke nemojte pogrešno shvatiti kad im kažem - ljudi, sad sedite, učite. Možda neće doći ministar iza mene koji će hteti ovo da radi. Možda neće biti saziv parlamenta koji će im dalje produžiti. O tome se radi", kazao je Šarčević.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović kazao je da ima puno razumevanje za stav ministra Šarčevića, dodajući da razume i poslanike opozicije, koji se tražeći neograničavanje za završetak studija starim studentima, na neki način, "udvaraju jednoj ciljnoj grupi", na šta je Vjerica Radeta odgovrila da se poslanici SRS-a u Skupštini ne udvaraju nikome, već iznose svoje principijelne stavove.

"Baviti se studentima koji u roku završavaju fakultete"

Poslanik Martinović je kazao i da je potrebnije baviti se mladim ljudima koji su talentovani i vredni i koji u roku završavaju fakultete i obezbeđivanjem uslova da nakon fakulteta ostanu u zemlji.

"Da se ne bavimo samo tatinim i maminim mazama kojima je malo 10 i 15 godina da završe fakultet, koji imaju sve u životu, a takvih ima među ovima, hajde da se ne lažemo, ima ih i to dosta", kazao je Martinović.

Poslanica Srpske napredne stranke Ljiljana Malušić istakla je da niko ne osporava pravo bilo kome da studira koliko želi i dodala: "Naravno, ako neko napuni 65 godina, lepo je zarad njega samog, ali neće biti produktivan, neće dati rezultate u društvu".

Na to je odgovorila poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta pitajući "kako je moguće da neko tako politički nezrelo procenjuje da je neko neproduktivan sa 65 godina".

"To je zaista uvreda za ljude koji se bave naukom, koji se bave ozbiljnim poslovima, lekare, profesore, sudije, sve one koji postižu čak najbolje rezultate u tim godinama i posle tih godina", kazala je Radeta.

"Koliko godina imaju 'večiti studenti'" 

Predsednica parlamenta u ulozi poslanika SNS-a Maja Gojković kazala je da želi da podrži predlog ministra Šarčevića, iako se ne slaže sa njim, dodajući da će izglasavanjem tog Predloga o izmenama učiniti gest dobre volje i to kako bi "izbili argument večito starim studentima da ih je nešto sprečilo da završe fakultete".

Kako navodi, treba dobro razmisliti i koliko godina imaju ti "večiti studenti".

"U svetu postoje za to fakulteti za treće doba i to ne govorim pežorativno", kazala je Gojkovićeva, dodajući da ne smatra da država treba da stane iza toga, već privatni univerziteti.

"Neka ovo bude zaista poslednji put da produžavamo bilo kakve rokove. Ko je od nas ovde u sali lako završio fakultet? Ali smo učili i dan i noć", kazala je Gojkovićeva navodeći da su se i oni suočavali sa raznim problemima koji su mogli da ih ometaju u školovanju.

Poslanik SRS-a Aleksandar Šešelj primetio je da se kao problem javlja to što se sa današnje rasprave šalje poruka studentima upisanim pre 2005. godine da je ovo sada poslednji rok, da država više neće izlaziti u susret.

Šešelj je rekao i da ga "čude izjave da neko sa 60 ili 65 godina nije produktivan".

"Molim vas da mi objasnite, ako niko u 60 ili 65 godina nije produktivan, kako to da to dolazi od poslanika SNS-a čiji je bivši predsednik stranke završio fakultet u 60 godina - Tomislav Nikolić. Kako je on bio produktivan? Da li može neko da objasni koliko je bio produktivan?", naveo je Šešelj.

Gojkovićeva je na tu primedbu odgovorila da danas niko od poslanika nije kazao da ljudi od 65 godina nisu produktivni, dodajući da je, ipak, ona sa 56 godina, manje produktivna od nekoga ko ima 46 godina.

Na početku sednice poslanici su postavljali pitanja članovima Vlade Srbije o izborima na Kosovu i Metohiji, evrointegracijama, ali i pojedinim televizijama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво