Vučić sa Skotom: Između Srbije i SAD sada ima više razumevanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skota i zahvalio mu što je svojim diplomatskim umećem doprineo jačanju srpsko-američkih odnosa. Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnog izaslanika predstavlja želju SAD da podrže dijalog Beograda i Prištine.

"Između Srbije i SAD sada ima više razumevanja", rekao je predsednik Vučić i konstatovao da je intenziviran politički dijalog, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Vučić je naglasio da se nada da je obostrana želja da se odnosi dveju zemalja vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, i da ćemo se u budućnosti više podsećati na ono što nas povezuje.

U skladu sa tim, predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Skotu na medijskoj kampanji "Vi ste svet", koju vodi Ambasada SAD, a koja podseća na važne trenutke iz zajedničke istorije dveju zemalja, ne samo na savezništvo u ratovima nego i na doprinos srpskih naučnika razvoju američkog svemirskog programa i druge uspešne primere saradnje.

Ambasador Skot je rekao da je, tokom tri i po godine mandata, bio svedok značajnog povećanja američkih investicija u Srbiji, o čemu svedoči podatak da američke kompanije sada zapošljavaju više od 20.000 srpskih radnika. On je najavio da očekuje i nekoliko novih ulaganja.

Predsednik Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć reformama u oblasti vladavine prava i javne administracije, kao i uspešnu vojnu saradnju.

Ambasador Skot je zahvalio na podršci koju mu je u radu u Beogradu pružao predsednik Vučić. On je predsedniku zahvalio i na doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i na naporima za rešavanje različitih pitanja, ključnih za mir i stabilnost u regionu.

Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnog izaslanika predstavlja želju SAD da podrže dijalog Beograda i Prištine. Iako za sada nema napretka u dijalogu, predsednik Vučić i ambasador Skot su zaključili da se može reći da ima sluha za interese Srbije i da oni moraju biti uključeni u moguće rešenje, koje, da bi bilo održivo, zahteva kompromis, ali i dobitak i za Beograd i za Prištinu.

Ambasador Skot je naglasio da ni Beograd ni Priština nemaju ništa od trenutnog zastoja i da bi rešenje značilo i veću stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Ambasador Skot je preneo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu, uz jasan stav da buduća vlada u Prištini mora da bude spremna da ukine tarife na srpsku robu, dok se od Beograda očekuje da preduzme korake ka normalizaciji odnosa.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи