Dijalog na FPN-u – današnji sastanak najkonstruktivniji do sada

Predstavnici vlasti i opozicije održali su na Fakultetu političkih nauka šesti sastanak u okviru "Dijaloga o izborima 2020", na temu zaštite i unapređenja biračkog prava.

Za okruglim stolom na Fakultetu političkih nauka sve je manje predstavnika opozicije.

Pokret slobodnih građana i dalje je tu zbog najave da će u dijalogu ubuduće posredovati evropski parlamentarci. Od toga, kažu, zavisi i odluka o eventualnom bojkotu izbora.

Petar Miletić iz Pokreta slobodnih građana smatra da je to ključno.

"Mi još nećemo doneti tu odluku, još razmatramo, dok god postoji šansa da se poboljšaju izborni uslovi", rekao je Miletić.

Predlog za bolje izborne uslove u ime SNS-a predstavio je ministar unutrašnjih poslova i član Predsedništva stranke Nebojša Stefanović.

Konkretan set mera njegova stranka će, kaže, izneti u ponedeljak.

"Predvideli smo određene izmene zakona koji se mogu usvojiti u relativno kratkom roku. Pooštravanje kaznene politike kroz više nadležnosti agencije za borbu protiv korupcije, mere za zabranu funkcionerske kampanje, zloupotrebe resursa javnih preduzeća", naveo je Stefanović.

Konkretne predloge prihvatili su i socijalisti.

Žarko Obradović iz SPS-a ističe da je danas izneto mnogo dobrih predloga koje SPS prihvata.

"Mi smo spremni da predloge pretočimo u zakon", poručio je Obradović.

Obe strane ističu da je današnji sastanak bio najkonstruktivniji do sada i da bi mogao da promeni predizobrni proces.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da je bojkot najgora odluka koja može da zadesi Srbiju.

"Ideja da se bojkotuju izbori i sa druge strane stav predsednika Srbije Aleksnadra Vučića da to prihvati nonšalantno je katastrofa", rekao je Jovanović i naveo da je danas prihvaćeno dosta važnih stvari - da je SNS napravio iskorak.

Predstavnik Pokreta Socijalista Bojan Torbica smatra da je današnji dijalog pokazao da je bilo potrebno malo više strpljenja da se dođe do određenog rešenja.

Života Starčević iz Jedinstvene Srbije šestu rundu je ocenio kao najkonkretniju do sada.

Šaša Šućurović iz Lige socijaldemokrata Vojvodine rekao je da će LSV o izlasku na izbore odlučivati u skladu sa tim da li se poštuju izborna pravila koja kako je dodao, moraju da se menjaju.

Vladimir Đurić je poručio da će Stranka moderne Srbije proučiti predloženi set mera kako bi imali jasan stav o tome u kojoj meri one unapređuju izborne uslove.

Predstavnik Demokratske unije Roma Duško Jovanović govorio o potrebi da se Romima, koji su kao najugroženija zajednica podobni za zloupotrebe pred izbore, jasno objasne biračka prava, ali i činjenica da i onaj ko prima mito čini krivično delo kao i onaj ko ga daje.

Nemanja Nenadić iz Transparensija ocenjuje da važno to što se danas čulo da će se menjati neki od zakona.

Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma kaže da nema iluzija da će oni prestati sa tim, jer kampanja traje permanentno, ne čeka se da se objave izbori.

"Mi očekujemo da se nešto dogodi, ne može se anulirati prednost. Mi imamo sedam meseci do izbora. Ako se u narednih sedam meseci nešto promeni to će biti dobro", ističe Veljanovski.

Antonijević nakon sastanka: Postignut napredak

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, nakon šeste runde razgovora, navodi da je postignut izvestan napredak.

Antonijević kaže da su od SNS-a dobili dokument sa predlogom konkretnih mera, koji, između ostalog, govori šta se može učiniti za 30, a šta za 60 dana.

To, kako je dodao, pokazuje da se shvata hitnost situacije da se zakonske izmene i praćenje sprovođenja zakona moraju jasno urediti.

"Ovi razgovori su doveli do toga da imamo jasne napretke i svi očekuju da će se to završiti dokumentom na koji će svi staviti svoje potpise", rekao je Antonijević i dodao da će dokument kasnije biti distriobuiran svima, kako onima koji su učestovali u razgovoru, tako i onima koji su ih napustili.

Ističe da je današnjim razgovorom iscpreljna i poslednja, četvrta tema, koju je predviđao dijalog na FPN-u i da će se sada razgovori nastaviti sa evropskim parlamentarcima, u kojima će i Fondacija učestvovati.

Antonijević je rekao da je nakon 45 dana ova vrsta razgovora završena, ali da im je FPN ostavio otvorena vrata, ako postoji potreba da se dijalog nastavi.

Dodaje i da je na današnjem sastanku bilo reči i o izveštavanju RTS-a i da će o tome takođe biti vođen dijalog, kako bi se obezbedio, kako kaže, nepristranije i ravnomernije izveštavanje javnog servisa.

Antonijević je dodao da će Republičko javno tužilaštvo, kao i Državno veće tužilaca, imati aktivniju ulogu na izborima, zahvaljujući čemu će građani moći da se osećaju sigurnije kada daju svoj glas.

Osim Saveza za Srbiju, koji bojkotuje izbore, DSS-a, SRS-a i Dosta je bilo, šestoj rundi pregovora nisu prisustvovali ni predstavnici Republičkog javnog tužilaštva i Državnog veća tužilaca, uz objašnjenje da ne učestvuju na političkim skupovima. Organizatori rezimiraju rezultate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара