Kocijančič: Svaku političku raspravu vratiti u parlament

Portparolka EU Maja Kocijančič kaže da Brisel podržava međustranački dijalog u Srbiji, a da bi svaku političku raspravu trebalo vratiti tamo gde i pripada u parlament.

"Svi akteri moraju učiniti sve što mogu kako bi održali političku raspravu tamo gde i pripada- u parlamentu. Međustranački dijalog treba podržati i održavati ga u parlamentu", kaže Kocijančičeva. 

Ona na pitanje Tanjuga o mogućem posredovanju EU u dijalogu vlasti i opozicje oko izbornih uslova kaže da Unija "ohrabruje sve zainteresovane strane u Srbiji da stupe u dijalog radi pronalaženja zajedničkih rešenja".

Kocijančičeva navodi da je Evropski parlament već započeo misiju u Srbiji sa ciljem da doprinese daljem jačanju političkog dijaloga u parlamentu.

"Evropski parlament izrazio je spremnost da blisko sarađuje sa svim srpskim političkim strankama u parlamentu", kaže Kocijančičeva.

Portparolka EU podseća da poslednji godišnji izvešataj Evropske komisije o Srbiji ukazuje na važnost primene preporuka koje je dala Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava koja je nadledale prethodne izborne cikluse u Srbiji.

"Inicijativa civilnog društva da organizuje okrugle stolove, kao i odluka vlade da formira radnu grupu koja će se baviti preporukama Kancelarije za demokrtaske institucije i ljudska prava pozitivni su i konstruktivni koraci ", ocenjuje Kocijančičeva.

Ona dodaje da je međupartijski dijalog o neophodnim reformama u zemlji neophodan i za uspešan ulazak Srbije u EU.

broj komentara 0 pošalji komentar