Đukanović: Kosovo i ekonomija glavne teme premijerke i nemačke kancelarke

Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže za RTS da će dve teme dominirati tokom sastanka premijerke Ane Brnabić i nemačke kancelarke Angele Merkel, a to su pitanje Kosova i relaksiraniji dijalog koji će se voditi oko ekonomske saradnje.

Dragan Đukanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je najznačajnije da se nastavi kontinuitet prilično dobrih odnosa između Srbije i Nemačke.

Ukazao je da će jedna od tema sastanka biti svakako pitanje Kosova.

"Nemačka je i dalje prilično ustrajna na pozicijama da ne dozvoljava ono što smatra promenom granica na Zapadnom Balkanu", dodao je Đukanović.

Sa druge strane, smatra da će se nešto relaksiraniji dijalog voditi o ekonomskim pitanjima.

"Mislim da postoje još značajne mogućnosti za nova ulaganja nemačkih privrednih subjekata u Srbiju i u tom smislu i očekujem da u narednom periodu eventualno dođe i do još nekih značajnijih ulaganja", rekao je Đukanović.

Komentarišući vesti o mogućoj direktnoj uključenosti Nemačke i Francuske u dijalog Beograda i Prištine, Đukanović tvrdi da će i to svakako biti jedna od tema Brnabićeve i Merkelove.

"Očigledno se pokazalo da dosadašnji način na koji je Evropska unija moderirala dijalog Beograda i Prištine nije bio efikasan, u tom smislu se sada teži da se odredi jedna osoba, jedan specijalni predstavnik EU koji će se baviti samo tim pitanjem", naveo je Đukanović i dodao da se Federika Mogerini bavila mnogo širim opsegom pitanja.

"Mislim da je to veoma značajno i da pokazuje jednu želju Evropske unije da proces dijaloga Beograd i Prištine uđe u jednu novu fazu i da na neki način bude osigurana perspektiva njegovog uspešnog okončanja", naglasio je Đukanović.

Govoreći o navodima da bi Holanđanka Angelina Ajhorts mogla biti specijalni izaslanik za KiM ispred EU, Đukanović kaže da ona jeste dosta dobro upućena u prilike na Zapadnom Balkanu. "Posebno je zanimljivo da ima jako dobre odnose sa američkom administracijom", dodao je Đukanović.

Ukazao je da imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD isključivo za Balkan pokazuje težnju Amerike koja želi da stabilizuju prilike u regionu, odnosno da, kako kaže, "okončaju posao na Zapadnom Balkanu".

"U tom smislu treba očekivati neku vrstu sinergije između EU i SAD u narednom periodu", istakao je Đukanović.

Na pitanje šta će Beograd dobiti od toga, Đukanović kaže da se nada da će Beograd i dalje da pokazuje neku vrstu proaktivnog političkog stava kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine i da pokazuje spremnost da dođe do nastavka dijaloga.

"Mislim da je u ovom trenutku prerano govoriti o neki konkretnim rešenjima, ali najbitnije je da proces u ovom trenutku bude deblokiran i da dođe do neke vrste novog zamaha", rekao je Đukanović.

Na pitanje koliko je otežavajuće to što će na izborima na KiM biti dozvoljeno glasanje samo sa kosovskom ličnom kartom, Đukanović je ukazao da će to uticati na nealbanske zajednice na Kosovu, pre svega na srpsku zajednicu.

"Ipak se nadam da to suštinski neće uticati na punu reprezentativnost izbora i da će svi koji mogu da glasaju zapravo glasati na predstojećim izborima na Koosovu", zaključio je Đukanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво