Poslanička pitanja na početku vanredne sednice

Poslanici Skupštine Srbije započeli su 18. vanredno zasedanje po hitnom postupku na čijem su dnevnom redu dve tačke - Predlog zakona o izmenama o visokom obrazovanju i Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 2 Zakona o potvrđivanju ugovora o izmenama i dopiunama finansijskih ugovora između Srbije i EIB-a.

Rasprava po tačkama dnevnog reda počeće nakon dela sednice na kojem poslanici upućuju pitanja, primedbe i sugestije Vladi Srbije i ministrima, kao i svakog utorka i četvrtka.

Poslanici su pažnju usmerili na pitanja o predstoječim izborima na Kosovu i Metohiji, Moravskom koridoru, zagađenju vazduha i zadrugarstvu.

Član poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović tražio je od Vlade Srbije i drugih zvaničnika da pozovu Srbe na Kosovu i Metohiji da ne izlaze na izbore u južnoj pokrajini 6. oktobrta navodeći kao obrazloženje to što je Centralna izborna komisija Kosova ovoga puta propisala da se na izbore može izaći samo sa kosovskim dokumentima, odnosno da neće moći da se glasa sa srpskom ličnom kartom.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj kazao je da je ta stranka "upozoravala da se sprema velika krađa u sklapanju ugovora oko izgradnja Moravskog koridora, odnosno autoputa Preljina - Pojate".

"Mi nismo protiv autoputa, mi smo protiv lopovluka", kazao je Šešelj navodeći da ministarka Mihajlović na svaku kritiku na Moravski koridor odgovara ‚'da onaj ko kritikuje ima nešto protiv autoputa".

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić upitao je Ministarstvo za zaštitu životne sredine u koliko gradova u Srbiji je doneto planova o poboljšanju kvaliteta vazduha i kolika se sredstva iz budžeta opredeljuju za poboljšanje životne sredine.

Kako je kazao, objedinjen je izveštaj UN koji pokazuje da zagađenje vazduha u mnogim sredinama u Srbiji prelazi dozvoljene norme i do pet puta, kao i da usled zagađenosti vazduha u Srbiji živoptni vek traje kraće 1,3 godine i da je svaka peta prevremena smrt u našoj zemlji je posledica zagađenja vazduha.

Poslanik Ujedninjene seljačke stranke Srbije Milija Miletića interesuje koliko je formirano novih zadruga, koliko ih je aktivno i koliko njih ima mogućnosti da utiče na bolji razvoj proizvodnje i veće količine proizvoda i da više zapošljavaju ljudi u poljoprivrede.

Starim studentima još dve godine po starom programu 

Predlog o izmenama zakona o visokom obrazovanju omogućiće studentima koji studiraju po starom programu da svoje studije završe u roku od dve godine, rekao je ministar prosvete dodajući da će i "starim bolonjcima" biti produženi neki rokovi.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je na sednici Skupštine na kojoj je počela načelna rasprava o izmenama i dopunama tog zakona, kazao da na osnovu predloga Vlade i odluke skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj izmena člana 1 podrazumeva da se još dve godine produži pravo na završavanje fakulteta starim studentima.

Dodao je da će samostalne visokoškolske ustanove usaglasiti svoje akte u skladu sa tim zakonom u roku od tri meseca od dana stupanja zakona na snagu.

"Oni koji su po bolonji počeli, koji se u žargonu zovu "stari bolonjci", preporukom Ministarstva prosvete takođe dobijaju pravo da produže neke rokove koje su promašili", kazao je Šarčević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво