Babiš i Zeman: Povlačenje priznanja Kosova biće razmotreno

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je, posle redovnog neformalnog sastanka s predsednikom Milošem Zemanom, da će pitanje povlačenja nezavisnosti Kosova sigurno biti razmotreno na koordinacionom sastanku za spoljnu politiku.

"Predsednik se poziva na rezoluciju Poslaničkog doma parlamenta u kojoj su poslanici zahtevali od vlade tadašnjeg premijera Mireka Topolaneka da ne prizna nezavisnost Kosova. O tome ćemo razgovarati na sastanku kojem će prisustvovati ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, predsednik Senata i predsednik Poslaničkog doma", rekao je Babiš, prenosi portal Novinki.

Upitan da li je odbacio promenu stava o priznavanju tzv. Kosova, odgovorio je negativno.

"Ne kažem to. O tome sam razgovarao s predsednikom. Predsednik kaže da je naš stav nastao i zbog činjenice da smo dve nedelje bili u NATO-u, da je to bila politička odluka, ali da je njegovo mišljenje o priznavanju Kosova negativno", rekao je Babiš.

Tokom posete Srbiji prošle nedelje, predsednik Zeman je rekao da želi da s najvišim zvaničnicima zemlje razgovara o mogućnosti da Češka povuče priznanje Kosova, a Babiš je tada rekao da ne vidi razlog da Češka promeni stav o tom pitanju.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 17. sep 2019, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

U Briselu se cuva "prljav veš" evropskih politicara.

Pa koji god politicar da krene ozbiljno uz nos Nemackoj oni taj " prljav ves" samo izbace napolje i adios .

(utorak, 17. sep 2019, 10:29) - anonymous [neregistrovani]

Владавина терориста

Па ко то , који људи воде лажну државу Косово ? Па воде је доказани терористи, ратни злочинци , Тачи, Харадинај...,

(utorak, 17. sep 2019, 09:55) - anonymous [neregistrovani]

Kak je ovo dobra vijest

Kaj je ovo dobra vojest Konacno neko shvaca da postoji rezolucija UN 1244 koju je prihvatio ali ju do sada nije postovao.Konacno je netko shvatio da treba postivati medjunarodno pravo a ne biti polzron i licemjer.I nadam se da ce suspendirat priznanje do konacnog dogovora Beograda i Pristine.

(utorak, 17. sep 2019, 09:47) - anonymous [neregistrovani]

У невољи се показују прави пријатељи.

Срби жељно исчекују одлуку Чешке да повуче несрећно признање ткз.Косова и тиме ускрати подршку криминалној творевини и онима кији је воде осумњиченим за најстрашнија злодела. То ће вам Срби вечно памтити.

(utorak, 17. sep 2019, 08:17) - Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

To bi bio presedan u EU

i za nas užasno važno ali neverujem da će zapad to dozvoliti, naći će mogućnost da to spreče

(utorak, 17. sep 2019, 04:41) - Aco [neregistrovani]

Ako

se ne plasite Vasingtona i Brisela vi cete ponistiti tu sramnu odluku.

(utorak, 17. sep 2019, 01:36) - Markovljev [neregistrovani]

Paradoks

Paradoks je da vecina ceha se neslaze sa priznanjem okupirane teritorije Srbije i govore da je to najveca sramota ceske republike i to poravnavaju sa Minhenskim ugovorom kojim su oni 1938 izgubili Sudete a na drugoj strani imaju politicku reprezentaciju koja smatra da je to pitanje reseno i sve dok SAD nepromene stav, nece ga menjati ni oni. Dobro je u svemu tome da ce se o tome govoriti i da ce Srbija ponovo biti predmet politicke borbe u ceskoj a to znaci da cese o Srbiji govoriti i pisati.