Zaharova: SAD najpre da se izvine zbog bombardovanja 1999.

SAD moraju da se izvine zbog toga što su bombardovale Jugoslaviju 1999. i da plate odštetu porodicama poginulih i povređenih u vazdušnim napadima, i tek tada bi mogle da traže od drugih da se okrenu budućnosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, reagujući na izjavu odlazećeg američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota.

Skot je prethodno u intervjuu za Kurir rekao da bi 1999. godinu trebalo "posmatrati u široj perspektivi", kako bi Srbija i SAD prevazišle krizu u odnosima koja je nastupila zbog bombardovanja SRJ.

Zaharava je rekla da bi za početak SAD, pored izvinjenja trebalo da plate odštetu porodicama poginulih i ranjenih, kao i onima koji su "izgubili zdravlje zbog projektila punjenih osiromašenim uranijumom", prenosi Tas.

"Tak kada to bude učinjeno i kada bude obavljen odgovarajući posao na terenu, (SAD) mogu da pozivaju druge da se krene napred", kazala je Zaharova.

Skot je u intervjuu za Kurir, upitan kako gleda na činjenicu da nemali deo građana Srbije i dalje ima više negativna nego pozitivna osećanja prema SAD, prvenstveno zbog NATO bombardovanja i kako je to moguće promeniti, rekao da to dobro zna i da bi se možda i on na njihovom mestu isto osećao, ali da ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vreme unazad.

"Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vreme Miloševićevog režima. Dve decenije su prošle od tada. Krajnje je vreme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak. Delimo zajedničku viziju da Srbiji pripada mesto u Evropskoj uniji", rekao je Skot.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. sep 2019, 15:11) - anonymous [neregistrovani]

Podrzavam

inicijativu gospodje Zaharov i hvala joj

(ponedeljak, 16. sep 2019, 07:18) - anonymous [neregistrovani]

molba

procitajte tekst bar jos dva puta.
pa onda donesite sud.

(nedelja, 15. sep 2019, 23:44) - anonymous [neregistrovani]

Providno!

Rusiji naravno nikako ne odgovara pomirenje SAD i Srbije.

(nedelja, 15. sep 2019, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Pa da

Lako je njoj reci, a ovamo rade iste stvari kao sjedinjene drzave. Hoce da i dalje Srbija bude u konfliktu, to i Rusiji odgovara, tako Nato se ne prosiruje i to je to. Rusija je odavno samo gledala njen interes.

(nedelja, 15. sep 2019, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Diplomatija

Na delu. Tako se to radi, mi smo mali da izjavimo ono što stvarno mislimo, ali imamo velike prijatelje koji to mogu. Spasibo

(nedelja, 15. sep 2019, 21:34) - Srbin [neregistrovani]

Upravo tako

Ovako nesto ocekujem jos od 1999 Godine da barem jedan Srpski politicar izjavi.

(nedelja, 15. sep 2019, 21:18) - anonymous [neregistrovani]

Da

Nije samo 1999 u pitanju oni su Beograd i druge gradove sravnili sa zemljom 1945 , 1999 je samo SO na nezaceljenu ranu

(nedelja, 15. sep 2019, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

криминалци

За почетак нека престану да подржавају криминалце из наше јужне покрајне. После тога све како каже Захарова.

(nedelja, 15. sep 2019, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

A reakcije iz Srbije?

Tuzno je sto gospodjica Zaharova mora da kaze ono sto vecina gradjana Srbije misli...