Vučić najmlađim oficirima: Oslanjamo se na vašu spremnost da bismo uživali u miru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je najmlađim oficirima Vojske Srbije, na svečanosti povodom njihove promocije, da ponosno i odgovorno stoje pred licem junačkih predaka.

"Vi ste ešalon slobode i suvereniteta otadžbine. Sinovi i očevi slobode koja je drugo ime za Srbiju", istakao je predsednik.

Vučić je rekao da kadeti stupaju na najčasniju dužnost, da postaju najmlađi oficiri u dugoj i slavnoj tradiciji srpske vojske.

"Da bismo uživali u miru, oslanjamo se na vašu spremnost da odvratite svakog ko nema dobre namere prema Srbiji", rekao je Vučić.

Istakao je da Vojna Akademija spada među najuglednije vojne škole u svetu, da je pohađaju talentovani mladići i devojke koji su vaspitavani na rodoljubivim primerima iz prošlosti.

Kako kaže, njihovi uzori su major Gavrilović, vojvoda Mišić, Milunka Savić, Momčilo Gavrić...

Vučić je rekao da Srbija danas, za razliku od minulih vrmena, posebno poštuje vojnike koji su hrabrošću na Košarama zaustavili neprijatelja. 

"Srbija je ponosna i na vas i vašu odluku da preuzmete sveti barjak u svoje ruke, da zaštitite zemlju, reke, nebo, da građanin ne padne u ruke agresora", rekao je Vučić.

Dodao je da im je Vojna akademija pružila znanje na najvišem nivou i posebnu zahvalnost je izrazio starešinama koji su izveli na častan put.

Napominje da su današnje generacije diplomaca VMA nastavljači čudesne lekarske tradicije u srpskoj vojsci, jer su srpski lekari otimali od smrti hrabre vojnike ne plašeći se granata i artiljerije.

Vojska obnavlja snagu 

Predsednik je rekao da Vojska Srbije velikom brzinom obnavlja svoju snagu i da je sposobna da zaštiti granice mnogo više nego što je to bila pre nekoliko godina.

"Spremni smo da odvratimo svaki pokušaj ugrožavanja naroda, zemlje i stanovništva", naveo je predsednik.

Istakao je da Vojska Srbije učestvuje u zajedničkim vežbama sa drugim armijama kao i na takmičenjima u kojima neretko pobeđuje.

Takođe, oficiri i vojnici učestvuju u mirovnim misijama UN u kriznim područjima širom sveta. 

Navodi da Srbija danas odlučno i uspešno vodi evropsku politiku ali sarađuje sa Rusijom, Kinom i SAD, vodi politiku mira i stabilnosti na Balkanu.

"Sve je to moguće kad smo se, umesto snishodljivog dodovoravanja, okrenuli sebi, sopstvenom iskustvu i interesima", rekao je Vučić navodeći da Srbija sme da kaže da ima svoje interese i prijatelje koji ne moraju svima da budu prijatelji.

Kaže i da se danas umesto nekulture zaboravljanja prošlosti neguje kultura sećanja na stradanja srpskog naroda, da se obeležavaju godišnjice pogroma, ali se i prihvata da su drugi imali svoje žrtve. 

"Kadeti, kada stojite sa sabljom na braniku otadžbine, znajte da branite i njenu prošlost i budućnost. Srbija je izabrala vas da budete njena elitna odbrana, putokaz mladima i ponos precima i potomcima", poručio je Aleksandar Vučić.

Dodao je da se Srbija raduje, da im želi mnogo sreće i da ostvare svoje snove.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара