Milion evra za Drvar od Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Drvaru da je za taj grad iz Srbije prebačeno milion evra za ulaganje u najvažnije projekte od interesa za građane, uključujući vodovod, kao i za izmirivanje dugovanja koja opština nije mogla da pokrije. Drvar je većinski srpska opština na teritoriji Federacije BiH.

Vučić je u Drvaru boravio povodom obeležavanja "Dana sećanja" – pomena na stradale Srbe u 20. veku i prisustvovao svečanoj akademiji. Predsednik je posetio i kuću Gavrila Principa u selu Obljaj.

"Veoma sam srećan što sam ovde. Neko mi je rekao da od Berlinskog kongresa svakako, a možda i od pre, nijedan od srpskih knezova, kraljeva, pa onda predsednika, premijera... nikad nije došao u Drvar. Srećan sam što sam ovde i što smo nešto malo mogli da pomognemo", rekao je Vučić.

Vučić je u Drvar došao sa ministrima odbrane i finansija, Aleksandrom Vulinom i Sinišom Malim, a domaćin u toj opštini mu je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Deo od milion evra koje je Srbija donirala Drvaru, odnosno 75.000 evra, biće izdvojeno za neisplaćene obaveze prema porodiljama, majkama sa troje i više dece, kao i za rešavanje sličnih problema sa kojima se suočava opština.

"Ostalo će biti uloženo u najvažnije projekte. Molili smo ljude da dostave projekte, a imate gotov projekat za vodovod i u to će odmah biti uloženo", rekao je Vučić.

Spremni smo iz Beograda da uložimo u Drvar i taj novac će biti upotrebljen na najbolji način, rekao je predsednik, dodajući da pre pet-šest godina nije moglo da se pomogne, ali da to nije pitanje njegove ili nečije volje već da li imate zdravu državu, mogućnosti za to.

"Sutra da ne budem predsednik ostaće zapisano da smo svakoj opštini u RS, ali i u Glamoču, Drvaru, Petrovcu uložili za školu, vrtić... Nema opštine gde Srbija nije pružila pomoć", poručio je Vučić.

On je stanovnicima Drvara poručio da ostanu na svojim ognjištima i naglasio da ovo nije kraj podrške Srbije.

"Srbija će biti uz vas mnogo više nego ranije", poručio je predsednik Vučić ispred vrtića "Majka Hrabrost" u Drvaru.

Posebno je naglasio i da će biti doneta odluka o davanju posebnih subvencija za naše ljude koji žele da ulažu u ove četiri opštine – Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč.

"Osećaćete sve veću pomoć Srbije", rekao je Vučić ističući da se danas slavi život i da je srećan što je u vrtiću video 57 mališana.

Vučić se sastao i sa načelnicima zapadnokrajiških opština – Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo, poslanicima u Parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. 

Dodik: Važno nam je da je Srbija ovde sa nama

Važno nam je da je Srbija ovde, da pokazuje da je ovde i da zajedno rešavamo pitanja, poručio je Milorad Dodik.

Dodik je poručio žiteljima Drvara, koji su se okupili da dočekaju srpskog predsednika, poručio da su došli da im kažu da su uz njih, da će biti uz njih i da će zajedno prolaziti kroz mnoge druge izazove.

"Tu smo da gradimo novi život, zajedno smo sa vama", poručio je Dodik.

On je istakao da Vučić bezgranično pomogao srpski narod, u četiri opštine u Federaciji, kao i 63 opštine u RS, te da se zahvaljujući njemu sprovod projekte i grade objekti koji će obeležiti prisustvo Srbije u tim opštinama.

"Čitav narod vam je zahvalan. Verujem da vi ni sami ne znate koliko poštovanja uživate u narodu i koliko se ceni vaša podrška. Važno nam je da je Srbija ovde, da pokazuje da je ovde sa nama, da zajedno sa vama rešavamo pitanja", rekao je Vučić.

Dodik je preneo i anegdotu iz jednog kafea u Drvaru, pre nego što je predsednik Srbije stigao u taj grad, kada ga je jedan meštanin pitao da li je tačno da Vučić dolazi danas.

Na potvrdan odgovor, uzvratio je Dodiku rečima: "Samo da znaš da svi Drvarčani znaju da 'onaj Šepa', kog smo spasli, a ništa nam nije pomogao. Više nam je Vučić pomogao za ovo kratko vreme, nego on za 40 godina".

Uz primedbu da je to sada deo istorije, Dodik je poručuo da se mora ići sa novim pogledom u budućnsot.

"Republika Srpska stoji i pomaže koliko može, i Srbija je tu. Zajedno smo ovde i uveren sam da ćemo obnoviti Drvar kao jedno savremeno i pravo mesto za život", zaključio je Dodik.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво