Dva Zemanova argumenta za povlačenje priznanja Kosova

Češki predsednik Miloš Zeman, koji je u Beogradu izjavio da namerava da pokrene pitanje o mogućnosti da Prag povuče priznanje Kosova, za češke medije kaže da će za to imati dva argumenta – istrage koje se vode pred Specijalnim sudom protiv kosovskih zvaničnika i to što je Donji dom parlamenta svojevremeno sugerisao da se ne priznaje nezavisnost KiM.

Zeman je na kraju posete Srbiji rekao da je njegov stav o Kosovu odavno poznat i da ne predstavlja iznenađenje.

Podsetio je da je Donji dom češkog parlamenta usvojio rezoluciju u kojoj se traži da vlada ne prizna Kosovo, ali se vlada, na čijem je čelu bio Mirek Topolanek, oglušila o tu rezoluciju.

Njegov drugi argument tiče se istraga o ratnim zločinima koje se vode protiv kosovskih političara na vlasti, počev od premijera.

"To je, složićete se, ipak različito od istraga za privredni kriminal", dodao je Zeman.

"Na sastanku sa zvaničnicima za ustavna pitanja, kojih ima četvoro, pokušaću da iznesem te argumente. Bilo da uspem ili ne – to je život", naveo je Zeman, a prenosi agencija ČTK.

Zeman je ponovio da nije pozvao kosovskog predsednika Hašima Tačija na samit lidera Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, dok predsednika Srbije Aleksandra Vučića jeste.

Upitan da li bi se stvari promenile ako bi demokratske snage, neopterećene prošlošću, pobedile na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, Zeman kaže da naravno bi, ali da ne treba biti toliko optimističan da će se tako nešto i desiti.

"Nažalost, demokratske snage na Kosovu su veoma slabo zastupljene", rekao je Zeman.

Naglasio je da bi voleo da dođe do pomirenja između kosovskih Albanca i Srba.

"Ali jedno su želje, a drugo činjenice", rekao je Zeman i podsetio na takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.

"To, definitivno, nisu koraci u pravcu kompromisa", zaključio je Zeman.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 13. sep 2019, 00:43) - anonymous [neregistrovani]

re: rezolucija

Rezolucija ne pominje Kosovo kao dio Srbije, tako da ocigledno nisi dobro upoznat. Govori o demilitarizaciji Kosova i stavljanje istog pod patronat UN-a. Ima jos odredbi, uglavnom nepovoljnih po Srbiju.

(četvrtak, 12. sep 2019, 22:22) - anonymous [neregistrovani]

Zasad ameri imaju jači

Zove se Tomahavk.

(četvrtak, 12. sep 2019, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Probudi se nije više 99 god.sad smo u 2019

(četvrtak, 12. sep 2019, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

Interesantno

Interesantno je da predsednik Zeman ne pominje rezoluciju UN 1244 a koja kaze da je KiM Srpska teritorija , i da je i to jedan od razloga . Medjunarodna vladavina prava

(četvrtak, 12. sep 2019, 17:33) - anonymous [neregistrovani]

Predsednik Zeman realno sagledava stvari

Nije to stvar samo prijateljstva i ljubavi prema jednom narodu, vec je krajnje vreme da zemlje centralne i zapadne Evrope pocnu da vode realnu politiku, da postuju vrednosti koje same propisuju, i da stvari na terenu nazovu svojim pravim imenom.

(četvrtak, 12. sep 2019, 17:27) - anonymous [neregistrovani]

Realno

Da je gospodin Zeman predsednik vlade mozda bi od povlačenja priznanja i bilo nešto.