Orban: Srbija je ključ za integraciju Zapadnog Balkana

Ako uspemo da rešimo pitanje integracije Srbije u EU, ubrzaće se proces integracije celog regiona Zapadnog Balkana jer je Srbija ključ za otvaranje ovih vrata, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

Viktor Orban je na pitanje da li je za Srbiju dobro što je za komesara za proširenje predložen Laslo Tročanji, rekao da bi mu, da je on Srbin, bilo drago, i to iz tri razloga.

U tom kontekstu je podsetio da je Mađarska predsedavala EU u vreme kada se završavao proces integracije Hrvatske Uniji i kada su se rešavala važna pitanja s čime se, kako je naveo, njegova zemlja dobro izborila.

Orban je, stoga, rekao da je Mađarska zemlja koja ima iskustva sa evrointegracijama.

Ističe da se mnogo ljudi u Mađarskoj seća da je životni standard u Srbiji nekada bio bolji.

"Znamo šta je Srbija bila i šta može da postane. Ako postoji pozitivana vizija Srbije, to je mađarska vizija", rekao je Orban, dodajući da su Mađari nekada želeli da žive u zemlji gde je kvalitet života bio kao u bivšoj Jugoslaviji.

Naglašava da su kontakti između Srbije i Mađarske dobri.

Dodaje da je, kada se govori o proširenju, Srbija ključna zemlja.

"To je najveća zemlja, imaju veliku vojsku, ekonomiju i populaciju. Ako uspemo da nađemo rešenje za integraciju Srbije, proces integracije celog regiona biće ubrzan jer je ključ za otvaranje ovih vrata Srbija", zaključio je Orban.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 12. sep 2019, 19:51) - 1244 [neregistrovani]

Kosmet je istorijski, duhovni i zavetni ključ Srbije.

Mađarska treba da počne da priznaje suverenitet, teritorijalni integritet i kulturni identitet Srbije.