Brnabić: Promenile se stvari, hvala Zemanu što pokreće debatu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da joj je češki premijer Andrej Babiš ponovio da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom, kao i u formatima koje ta država ima, razgovara o mogućnosti da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Ana Brnabić je prenela srpskim novinarima u Pragu da joj je Babiš kazao da je Zemanova izjava bila jako zapažena u Češkoj i da je izazvala dosta rasprave i diskusije.

Premijerka je dodala da nije mogla o tome šire da razgovara sa češkim premijerom, jer je poseta bila regionalna, a ne bilateralna.

Komentarišući izjavu češkog predsednika da će pokrenuti diskusiju o tome da ta zemlja povuče priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova, Brnabićeva je podsetila da češki parlament nije diskutovao o tome, te da je odluku donela vlada u tehničkom mandatu, što je, dodaje, neuobičajeno.

Ona je, s druge strane, zahvalila Zemanu jer je, kaže, makar otvorio tu debatu.

"Postoje neke stvari koje, moram da priznam, meni nisu jasne, ali opet to pokazuje i kakva smo zemlja bili 2008. godine, kada je Kosovo samoproglasilo nezavisnost. Da sam tada bila predsednik Vlade, prva stvar bi bila da partnere i prijatelje u Češkoj zamolim da ne donose tako važne odluke u tehničkom mandatu", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je debata o povlačenju priznanja tzv. Kosova interna stvar Češke i napomenula da je ta zemlja dobar partner Srbiji.

"Mislim da se mnogo stvari promenilo od 2008. do danas. Priština je pokazala da nema kapacitet da vodi institucije, da ne poštuje ni ljudska, ni manjinska prava, ni spomenike kulture, da nema širinu koja je potrebna da svi građani koji žive na toj teritoriji budu ravnopravni i jednaki", primetila je Brnabićeva.

Predsednica Vlade Srbije prisustvovala je radnom ručku koji je u praškom zamku održan u okviru sastanka Višegradske grupe i premijerâ Zapadnog Balkana. 

Premijeri zemalja Višegradske grupe tokom sastanka sa predsednicima vlada zemalja Zapadnog Balkana usvojili su Deklaraciju o nedvosmislenoj podršci pristupanju zemalja tog regiona Evropskoj uniji, prenosi MIA. 

Na konferenciji za novinare u Pragu, premijer Češke je na pitanje RTS-a rekao da ne vidi razlog zašto bi Češka promenila mišljenje o priznanju nezavisnosti Kosova.

Ako uspemo da rešimo pitanje integracije Srbije u EU, ubrzaće se proces integracije celog regiona Zapadnog Balkana jer je Srbija ključ za otvaranje ovih vrata, poručio je mađarski premijer Viktor Orban. 

Sledeći susret lidera našeg regiona i Višegradske četvorke je već za 20 dana i to na predsedničkom nivou i to takođe u Češkoj. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 12. sep 2019, 17:55) - Drmr [neregistrovani]

Priznanje

Moge drzave, (osim zapadnih kojima je bilo svejedno), nisu znale 2008 kada su priznavale kvazi drzavu Kosovo, ko ce biti na celu te drzave, da su znali mozda ne bi ni priznali.

(četvrtak, 12. sep 2019, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

pametna diplomatija

Cesi, ili ceski predsedik je odskrinuo jedna vrata koja su bila zakljucana od strane NATO, SAD, i EU. To treba iskoristiti pametnom, iskusnom diplomatijom, nenametljivo, diskretno. Nisu svi kao predsednik Zeman. Paziti da se niko ne nadje uvredjen, ne mislim na NATO, SAD, EU i mesetari sa Kosova. Siguran sam da ima politicara koji misle kao predsednik Zeman, ali pritisak i politicke posledice su uvek iza vrata. Voditi racuna sta je diskusija za javnost a sta diplomatija