Brnabić: Promenile se stvari, hvala Zemanu što pokreće debatu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da joj je češki premijer Andrej Babiš ponovio da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom, kao i u formatima koje ta država ima, razgovara o mogućnosti da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Ana Brnabić je prenela srpskim novinarima u Pragu da joj je Babiš kazao da je Zemanova izjava bila jako zapažena u Češkoj i da je izazvala dosta rasprave i diskusije.

Premijerka je dodala da nije mogla o tome šire da razgovara sa češkim premijerom, jer je poseta bila regionalna, a ne bilateralna.

Komentarišući izjavu češkog predsednika da će pokrenuti diskusiju o tome da ta zemlja povuče priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova, Brnabićeva je podsetila da češki parlament nije diskutovao o tome, te da je odluku donela vlada u tehničkom mandatu, što je, dodaje, neuobičajeno.

Ona je, s druge strane, zahvalila Zemanu jer je, kaže, makar otvorio tu debatu.

"Postoje neke stvari koje, moram da priznam, meni nisu jasne, ali opet to pokazuje i kakva smo zemlja bili 2008. godine, kada je Kosovo samoproglasilo nezavisnost. Da sam tada bila predsednik Vlade, prva stvar bi bila da partnere i prijatelje u Češkoj zamolim da ne donose tako važne odluke u tehničkom mandatu", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je debata o povlačenju priznanja tzv. Kosova interna stvar Češke i napomenula da je ta zemlja dobar partner Srbiji.

"Mislim da se mnogo stvari promenilo od 2008. do danas. Priština je pokazala da nema kapacitet da vodi institucije, da ne poštuje ni ljudska, ni manjinska prava, ni spomenike kulture, da nema širinu koja je potrebna da svi građani koji žive na toj teritoriji budu ravnopravni i jednaki", primetila je Brnabićeva.

Predsednica Vlade Srbije prisustvovala je radnom ručku koji je u praškom zamku održan u okviru sastanka Višegradske grupe i premijerâ Zapadnog Balkana. 

Premijeri zemalja Višegradske grupe tokom sastanka sa predsednicima vlada zemalja Zapadnog Balkana usvojili su Deklaraciju o nedvosmislenoj podršci pristupanju zemalja tog regiona Evropskoj uniji, prenosi MIA. 

Na konferenciji za novinare u Pragu, premijer Češke je na pitanje RTS-a rekao da ne vidi razlog zašto bi Češka promenila mišljenje o priznanju nezavisnosti Kosova.

Ako uspemo da rešimo pitanje integracije Srbije u EU, ubrzaće se proces integracije celog regiona Zapadnog Balkana jer je Srbija ključ za otvaranje ovih vrata, poručio je mađarski premijer Viktor Orban. 

Sledeći susret lidera našeg regiona i Višegradske četvorke je već za 20 dana i to na predsedničkom nivou i to takođe u Češkoj. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво